ВАКС конфіскував активи наближеного до Путіна олігарха Дерипаски в Україні

Вищий антикорупційний суд конфіскував на користь держави українські активи наближеного до президента РФ Володимира Путіна мільярдера Олега Дерипаски.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

“Зокрема, конфісковано Миколаївський глиноземний завод. Це одне з найбільших у Європі підприємств кольорової металургії. Лише статутний капітал заводу-гіганта становить 1,5 мільярда гривень”, — зазначається в повідомленні.

У власності Миколаївського глиноземного заводу було щонайменше 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів та 240 одиниць спеціальної техніки.

Окрім того, ВАКС конфіскував:

  • Компанію “Гуардон Україна” зі статутним капіталом 1,5 мільярда гривень;
  • ТОВ “Компанія алюміній України” зі статутним капіталом 534 мільйони гривень;
  • Глухівський кар’єр кварцитів, Жежелівський та Хустський кар’єри, а також усе їхнє майно.

Також на користь держави конфісковано низку інших компаній, пов’язаних з Олегом Дерипаскою, і 32 мільйони гривень на рахунку у Казначействі.

Як наголосила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра, “на цьому Мін’юст не зупиняється, а й надалі продовжує реалізовувати санкцію у виді стягнення активів підсанкційних осіб у дохід України.

“Робимо все, щоб активи осіб, які підтримують агресію РФ, якнайшвидше почали працювати на економіку України та ЗСУ”, — наголосила Мудра.

За її словами, для конфіскації російських  активів за кордоном формується концепція компенсаційного механізму, першим кроком якого є створення реєстру збитків: “Напрямів роботи дуже багато, і всі вони надважливі. Але беззаперечним є те, що РФ та всі, хто її підтримують у війні проти України, мають понести відповідальність”.

У Службі безпеки України зазначили, що вартість переданого Україні майна становить понад 10 мільярдів гривень.

Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва Росії, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України.

Довідково:
Олег Дерипаска – один із найбагатших російських олігархів, мільярдер, наближений до президента Росії Путіна. Він контролює та володіє значними частками груп компаній “РУСАЛ”, “Базовий елемент”, “ЕН+ ГРУП”. Російський Forbes оцінює його статки в $1,7 мільярда.

Об’єднана компанія “РУСАЛ” – другий за величиною виробник алюмінію у світі. Також компанія здійснює контроль над російськими підприємствами, що виготовляють бронетехніку, яку російська армія використовує у війні проти України.

За клопотанням офісу генпрокурора 30 січня було арештовано 32 млн грн найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію, власником якого є підсанкційний російський олігарх. Тоді в ОГПУ не уточнили, про яке підприємство йдеться, але з відкритих джерел відомо, що найбільшим в Україні виробником металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію є Миколаївський глиноземний завод. Заводом володіє російська ПАТ “РУСАЛ”, головою наглядової ради якого є Дерипаска.

Раніше за клопотаннями прокурорів було все  майно цього суб’єкта господарювання – 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки.

На сьогодні загальна вартість арештованих активів перевищує 1 мільярд гривень.

Наприкінці липня 2022 року Шевченківський районний суд Києва передав в управління АРМА корпоративні права у вигляді статутного капіталу ТОВ “Миколаївський глиноземний завод” та інших пов’язаних фірм на суму понад 3,58 млрд грн.

Читайте також:
Силовики арештували 170 вагонів із міндобривами російського та білоруського виробництва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна