Через підрив Каховської ГЕС та масову смерть молюсків можливі пилові бурі, – експерт

У довгостроковій перспективі через підрив Каховської ГЕС можливі пилові бурі або інші явища через масову смерть молюсків на дні водосховища.

Про це в інтерв’ю “Новинарнірозповів директор Національного антарктичного наукового центру та біолог Євген Дикий.

“Коли цей багатометровий шар річкового мулу висохне, то просто піднімуться величезні чорні хмари пилюки, які будуть розноситися на тисячі кілометрів. Буде щось подібне до того, як у США, коли необережно розорали прерії, і там був великий пиловий котел. Тут буде таке ж, але чорне, тому що річковий мул чорний”, – говорить експерт.

Проте, на думку біолога, це не єдиний варіант розгортання подій, і можливо, пилової бурі не буде.

“Виявилось, що там на дні не просто мул, там на дні сотні тисяч тонн молюсків дрейсени. Вони наросли в кількості, якої ніхто не очікував. І вони оцими своїми мушлями певною мірою стримують цю муляку. Може, і не буде такого стрімкого висихання, але зате є інша проблема. Без води ці молюски вже неживі. Відповідно, вже дуже скоро на сонці буде сморід, сотні тисяч біомаси, яка гниє. Це новий поворот, якого ніхто не прогнозував”, – додав Дикий.

Крім того, він зазначив, що на повне відновлення греблі потрібно кілька років.

Крім того, в короткостроковій перспективі через підрив Росією Каховської ГЕС у Чорному морі почнеться мор риби, зі слів Дикого.

“Якщо зараз встановиться спека, то ми побачимо мор риби у Чорному морі. Тому що піде гіпоксія, тобто весь кисень, який є у воді, піде на розкладання тієї органіки, яку повиносило. І відповідно, дихати стане нічим, і буде масовий замор. Якщо спеки не буде, то може обійтися без цього. Це серйозний удар, але в принципі Чорне море з такими явищами стикалось”, – каже він.

Експерт наголошує, що в межах річного циклу Чорне море з цим впорається, а екосистема акумулює цю органіку.

Ще одним наслідком підриву ГЕС стане забруднення Чорного моря неорганічними сполуками – важкими металами та пестицидами. Наразі невідомо, скільки саме їх винесло до глибин.

Дикий зазначає, що протягом місяця буде можливість оцінити масштаб саме хімічного забруднення, яке винесло з Дніпра до Чорного моря.

Читайте також:
Коли зійшла вода. Як річковий зерновий термінал опинився посеред пісків і чи можливий наступ через висохле Каховське водосховище

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна