Естонія легалізувала одностатеві шлюби

Естонський парламент (Рійгікогу) у вівторок, 20 червня, ухвалив закон про легалізацію одностатевих шлюбів. Так, Естонія стала першою пострадянською країною, яка це зробила.

Про це пише ERR.

Відповідний законопроєкт підтримали 55 членів Рійгікогу, 34 – були проти.

Документ передбачає зміну змісту інституту шлюбу, відомого з сімейного права, таким чином, що в майбутньому в шлюб можуть вступати дві фізичні особи, які досягли повноліття, незалежно від їхньої статі.  Також парам дозволять укладати договори про спільне життя, згідно з якими співмешканці зможуть укласти шлюб у спрощеному шлюбі.

Одностатеві подружні пари також зможуть всиновлювати дітей. Одностатеве подружжя може усиновити дитину одного з подружжя за згодою другого біологічного батька/матері. Закон встановлює принцип, згідно з яким у дитини не може бути більше двох батьків. Зберігається принцип, згідно з яким права та обов’язки щодо дитини насамперед належать її біологічним батькам.

Так, після голосування у вівторок Естонія стане другою після Словенії країною Центральної та Східної Європи, де одностатеві пари можуть укладати шлюби.

Закон набуде чинності з 2024 року.

Як писала “Новинарня“, у серпні 2022 року Володимир Зеленський відповів на петицію щодо легалізацію одностатевих шлюбів. Глава держава заявив, що за “Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка”. Та додав, що в умовах воєнного або надзвичайного стану Конституція не може бути змінена.

Читайте також:
Естонія заборонила в’їзд московському патріарху Кирилу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна