“Якщо ви цього не зробите – помрете”. Героїчна 93-тя бригада готується до свого виходу в новому наступі

 

автор: Олена Максименко
з Донецької області
фото і відео автора

Головний сержант “Шева” разом із побратимом “Паркером” вирушають на рекогносцирування з Часового Яру під Бахмут, якого відійшли наші війська. Пропонують приєднатися. Звісно, я погоджуюся.

Вирушаємо броньованим “хаммером”. Машина м’яко повзе по бездоріжжю і вибоїнах, у забрьохане скло годі щось розгледіти. Виїжджаємо за місто. Виходимо, далі пішки. Свист від “виходів”, “приходи” і наші “виходи”. Від рясного квіту ріпаку та маків боляче в очах. Птахи виспівують з надривом, ніби заперечуючи смерть і руїну. Де-не-де під ногами рештки болота від нещодавніх дощів, однак здебільшого земля схоплюється характерними павутинками тріщин від спеки. Кістяки спалених авто та уламки від різних видів снарядів.

Перед нами лежить Бахмут – колишнє місто-фортеця, що забрала стільки життів найкращих. Візуально, до міста подати рукою – ось воно. Сам Бахмут у низині, однак горезвісні багатоповерхівки, що завдають такого клопоту, теж добре видно. Імовірно, нас звідти видно так само. Хлопці показують – ось та посадка іще наша, а в тій ріденькій уже “підари”.

Паркер пояснює: противник тепер сидить у всіх більш-менш придатних багатоповерхівках. І якщо виїхати навіть просто в якості тренування й постріляти – “стріляй у будь-яку, ти влучиш! Тобто там проблеми немає з цілями”.

Метою поїздки було рекогносцирування для бронегрупи на випадок, якщо противник буде намагатися проривати лінію оборони з боку села Іванівське.

“Щоб ми могли швиденько вискочити бойовими машинами і зупинити наступ. Огляд відмінний, дистанція дозволяє працювати. За командою командира ми одразу запускаємо машини і виїжджаємо на рубежі. Командир з нами теж їздив, щоб далі він міг пояснити маршрут, показати екіпажу, куди висуватися, не наїхати на наші протитанкові поля, показати точки, куди працювати”, – розповів Паркер.

Відео:

Часів Яр. “Філіал” Бахмута

Після кривавих боїв у Бахмуті підрозділи 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр” відійшли в навколишні села, у наступне місто – Часів Яр, та далі, під Костянтинівку.

Військові, що володіють оперативною ситуацією, розказують, які райони “Часіка” на сьогодні є більш безпечними, а які менш. До “повномасштабки” тут розташовувалося командування ООС.

Із виходом наших військ із Бахмута почало частіше “прилітати” і по Костянтинівці, “діставається” Нью-Йорку й Торецьку. А Часів Яр і поготів перетворився на “філіал Бахмута”. Тут не буває тихо і майже не лишилося вцілілих будинків.

У місто заїжджаємо на броньованому бусі. Цивільних на вулицях не видно – кажуть, вони “пасуться” здебільшого на пунктах роздачі “гуманітарки”. Де-не-де можна знайти працюючу аптеку або магазин. За словами “холодноярівців”, люди перелякані і на журналістів реагують недружньо: бояться, що через опубліковане фото чи відео по них “прилетить”.

На дорозі в Часів Яр. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

КСП батальйону розташоване в одному з підвалів. Тут не чути вибухів і майже не відчувається війна як така. Обстановка максимально робоча й ділова, кожен зайнятий своєю справою.

На кухні парує казан – тут також чаклують над “культурною спадщиною ЮНЕСКО” – борщем. У кімнаті – монітори з цілодобовим “кіно”: трансляція з ворожих позицій. В інших кімнатах тягнуть дроти – прокладають зв’язок.

“Якщо через 5 хвилин буде наступ, мої бійці всі готові, – запевняє Шева. – Я їх налаштував одразу на це. Вони розуміють, що вони будуть робити і для чого ми тут знаходимося. Я підготував людей до того, що ми не будемо сидіти у обороні, ми будемо атакувати і звільняти території. Вони всі про це знають, і вони готові до цього. Вони мене щодня запитують – ну, коли в наступ іти?!  Кажу: хлопці, встигнете!”

Головний сержант із позивним “Шева” тимчасово виконує обов’язки командира роти.

“Взводника у мене немає, – пояснює він. – Я справляюся сам із командирами відділень. У нас зараз, грубо кажучи, рота сержантів. Ну, тобто все командування у нас сержанти. Поки справляємося”.

За його словами, противник займає ті нечисленні “висотки”, багатоповерхові будинки, які вціліли у Бахмуті, і це ускладнює роботу. Звідти зручно вести спостереження. Звісно, ЗСУ працюють над тим, аби позбавити ворога зручних позицій, однак це не так просто: будинки зведені на совість.

Вид на висотки в Бахмуті. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

“Але все реально, ми до цього йдемо! – запевняє Шева. – Ми підготували нових людей. Причому підготували непогано. Зараз зберемось із силою духу і думаю, відб’ємо назад Бахмут. Нам не те, щоб відбити Бахмут, нам потрібно позбутися ворога. Тобто щоб або вони втекли, або ми їх знищили. Це найголовніша задача. Противники з Бахмута не вийшли. За межі їх не випускаємо, у них немає такої можливості. В “Часік”, ну, прилітає, різне буває. Ствольна артилерія, в основному. Ми по них відпрацьовуємо, теж нормально, зі своєї артилерії, мінометами. Наша піхота не дає просування противнику. Та вони і не намагаються особливо”.

Дивіться також:
Тепер ми наступаємо на Бахмут. Як 93-тя бригада “Холодний Яр” воює в Іванівському. ВІДЕО

Противник зараз уже не виснажений – в окупованому Бахмуті відбулася ротація росіян. Однак Шева переконаний, що вони достатньо налякані. Декілька спроб вийти за межі міста і просунутись далі у ворога були. Невдало.

Якщо противник спробує просунутися далі, то неминуче опиниться на відкритій місцевості.

Головний сержант Шева. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

“Тому що наша піхота проти їхньої піхоти набагато сильніша, – запевняє в.о. комроти. – Наші люди набагато краще підготовлені. Просто що їх (противника) багато. В місті – так, було складно з ними воювати через їхню кількість. А в полях і в лісах у них немає шансів. Це вже показав час, з самого початку повномасштабного вторгнення. Тобто всюди в полях, в лісах перемога була за нами”.

“В полях і в лісах вони (росіяни) з нами не зрівняються, це 100%,

– запевняє Шева. – В приватному секторі, припустимо, також. Іванівське, наприклад – вони не дійдуть навіть до селища. Ми їх знищимо на підході, тому що відкрита місцевість, а на відкритій місцевості воювати вони не вміють”.

Сліди “прильотів”. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Бахмутський досвід

Шева визнає: із найманцями-“вагнерами” мати справу складніше. У них вища мотивація, адже часто на кону – свобода й життя. Якщо “зеки” відмовляться воювати, все одно будуть убиті. А в бою вони мають шанси 50 на 50.

“У нас такої мотивації нема, – говорить головний сержант. – І слава Богу, що немає”.

У Бахмуті найважче було “зачищати” будинки. Окрім того, що ця робота вимагає чимало часу, вона потребує ще й відповідних навичок. А попередній досвід здебільшого був набутий у боях в полях та лісах.

Шева пояснює: “Щоб перевірити під’їзд навіть 5-поверхового будинку, слід витратити як мінімум годин п’ять. Треба перевірити підвал, горище, дах, кожну шафу. І все це зробити акуратно. Потім, із досвідом, ти вже знаєш, де щось може бути, де щось не може бути. Навіть дивишся, коли двері винесені від вибуху і лежать на підлозі, ти вже розумієш, є там граната чи нема. Це найпростіша пастка – під двері класти просто гранату, і все. Якщо на них наступити, то воно вибухне”.

Ангелики на базі підрозділу 93 омбр. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Важко було й оборонятися в таких будинках. Адже всі вони прострілюються кулеметами і гранатометами, противник підходить до дому впритул. Шева згадує момент, коли ворог зумів прорватися на перший поверх: “І протрималися там довго, напевно, годин шість-сім. Ми їх вибивали звідти. А вище в цьому ж під’їзді були наші хлопці”.

Читайте і дивіться також:
Бої 3-ї штурмової і 93-ї бригади за Бахмут: квітнева хроніка

Саме в тому бою загинув 30-річний командир роти Олександр Немашкало з позивним “Севен”.

“Це була найтяжча, мені здається, ситуація”, – визнає Шева.

Пресофіцерка бригади Ірина Рибакова згадує: “Росіяни розстріляли дім ФАБами, керованими авіабомбами. Вони не змогли взяти його і просто тупо розібрали. Так завалило ротного, а загалом десять осіб. Головний сержант без ніг залишився. Той 33 години пролежав там. Він тепер такий оптимістичний: “Все, я вже ні смерті, нічого не боюсь!”

Після того бою у “холодноярців” суттєво упав бойовий дух. Прийшло усвідомлення, наскільки непевним прихистком є будинки в міських боях.

Шева. “Просто робиш роботу”

Шева підписав контракт за кілька днів по повномасштабки, 17 лютого. Він розумів, що “велика війна” неминуча. Перед тим проходив службу за контрактом у ДШВ, а в цивільному житті працював будівельником.

Наразі військовий б’ється практично у рідних краях – він родом із Костянтинівки. Родина зараз мешкає на Київщині – дружина, теща та троє дітей. Дружина також військова, служила кухарем. Звільнилася через дітей, адже ризики, коли обоє батьків воюють, були зависокі.

Головний сержант Шева. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

“Діти були в шоці, мама й тато на війні, – зізнається військовий. – Плачуть, особливо коли на зв’язок не виходжу. В мене таке було – не виходив на зв’язок по тижню і по два. У мене іншого вибору нема, я розумію, що зв’язок відсутній, тому що є причини. Адже дітям ти цього не поясниш”.

У його планах – здобути вищу освіту, піти на офіцера. Шева вже навряд повернеться до цивільної роботи: “Ну, що я буду робити на “гражданці”? Знову це будівництво. Я не хочу взагалі на ці міста дивитися. Тому армія тільки й залишиться”.

Свій перший бій 8 березня він не забуде ніколи: “Село Гусарівка [Балаклійської громади], ми йшли в наступ. У нас була рота і один розвідвзвод, а проти нас було декілька БТГр, тобто це декілька тисяч осіб плюс танки, техніка. Бій тривав шість годин. Багато хлопців загинуло, були поранені. Скажімо так, у нас залишилась половина. Але за два тижні ми все одно звільнили село, і місцеві були дуже раді. А чому так довго? Тому що росіяни не випускали місцевих мешканців, не давали їм виїхати і ними прикривалися. А село велике”.

Шева згадує, як зі своїм взводом зайшов у тил ворога і зав’язалася перестрілка: “Ми були у дворі дому, а вони за парканом. Ми там же підірвали кілька танків. Вже думали, що звідти не вийдемо. Ми викликали мінометний вогонь на себе, у нас було дві хвилини – обстріл від наших, мінометники чітко спрацювали. Ми вийшли звідти. У нас у взводі не було втрат, ані поранених, ані вбитих. Я, чесно, сам не вірив, що ми таке могли зробити!”

На війні він настільки звик до всього, що йому байдуже, де перебувати – в окопах першої лінії чи у відносній безпеці на КСП: “У мене немає страху. Я просто про це не думаю. У мене є завдання, є ціль. Я просто роблю. Це моя робота. Я до цього так ставлюся. А якщо ставитися до цього як типу “обов’язок Батьківщині” і все таке, то… можна просто злякатися. А коли ти знаєш, що у тебе робота, ти її повинен зробити – ти просто робиш свою роботу”.

Шева. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Найважче у цій ситуації командувати людьми. Особливо новими. Траплялося таке, що до бригади надсилають не завжди підготовлених вояків, і їх важливо мотивувати.

“А, припустимо, починається обстріл, – веде далі Шева. – Люди просто сидять у норах, бояться вилізти, щоб дати відсіч. Тому їх треба якось замотивувати. Мотивація буває різна. Як просто з ними поговорити, навіть у рацію сказати: “Заспокойтесь, все буде нормально, просто зробіть це, і все. Все закінчиться одразу, ми вас підтримуємо”. При тому, що ми їх підтримуємо! Міномет, АГС, БМП виїжджає працює. Це, звичайно, погано, але –

“якщо ви цього не зробите – ви помрете”.

От і все. Люди тоді починають думати, що так, дійсно, треба щось робити.

Буває, що ти керуєш людьми і в них щось не виходить, – ти виїжджаєш до них, підтримуєш їх навіть збоку. Із гранатомета чи з автомата почав стріляти неподалік. Вони на це дивляться, все бачать, розуміють.

Ну, найважче, це бути командиром. Солдатом бути простіше. Тобі кажуть, ти робиш. Все”.

Мажор. “Половина друзів дитинства воює проти мене”

“Я з Алчевська. Додому треба повернутися, – лаконічно кидає сержант на псевдо “Мажор”, пояснюючи своє перебування на війні. – Там у мене ще рідня, всі діла”. Через своє походження з окупованих териорій він не називає свого імені і не дозволяє знімкувати обличчя.

На базі підрозділу 93 омбр. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Ця група бійців 93-ї бригади зараз перебуває на відведенні у відносному тилу Донецької області. Проходять відновлення і підготовку – між боями за Бахмут та новим очікуваним контрнаступом. Якщо досі вони були залучені суто до оборони, то тепер опановують навички штурмових дій.

Подвір’я сільської хати в околицях Костянтинівки за атмосферою більше скидається на канікули в бабусі, аніж на повномасштабну війну. На місці для багаття – “скромний”, людей на двадцять казан борщу.

“Так на полігоні “видихнули”, ноги досі тремтять!.. – зі сміхом скаржиться сержант. – У нас же ж постійні навчання. Щоб не говорили, що не вчили. Другий день відпочиваю, але досі сумно! Полігон підкосив!.. Будемо скоро в Бахмут самі проситися, щоб тільки не на полігон!..”

Мажор служить із квітня минулого року. В цивільному житті працював металургом.

“Половина друзів дитинства проти мене воює, – згадує він рідне місто Алчевськ на Луганщині. – Я виїхав у 15-му році. Рік побув під цим прапором (угруповання “ЛНР” – “Н”) – дивлюся, що бардак. Завод працював, вже рублі ввели, а ми ще в гривнях зарплату отримували. Нам Тарута платив у гривнях. Потім переводили гривні в рублі, щоб розплатитися… Я завжди був за Україну, і в мене був колектив друзів – усі за Україну”.

Мажор. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

За словами Мажора, в Алчевську не відбувалося проукраїнських протестів чи інших спроб чинити опір. “Просто одного дня зникли світло, вода, газ і з’явився триколор. 30 дурнів заїхали на двох машинах, менти вийшли, СБУшники вийшли, повідкривали всі зброярні, просто пішли, і все, – згадує чоловік початок окупації 2014 року. – Договорняк був такий… Ну, і за тиждень менти взялися до своїх обов’язків знову. Перевзулися”.

У Маріуполі, куди він виїхав, теж знаходилося чимало прибічників “русского мира”, ностальгуючих за радянським пломбіром і ковбасою. Таким Мажор пропонував поміняти 1-кімнатну квартиру в Маріку на “трьошку” в Алчевську. Однак ті не погоджувалися, вони хотіли притягти Росію до свого міста. Що, зрештою, і вдалося.

Родина Мажора переїхала до Харкова, коли син вступив до вишу. Сам Мажор працював на будівництві. Зараз його сім’я знайшла прихисток у Мюнхені. А Мажор пішов воювати за українську Донеччину.

“Коли нам уже побило вікна, 10 березня ми виїхали з Харкова на Луцьк. Там я став на облік [в ТЦК і СП]. Вік – 50 років, у морфлоті служив [строкову службу]. Вперше викликали. Я прийшов, кажуть – до сорока [років] залишаються, а решта, пердуни старі, – валіть. За два тижні знову повістка. Ну, думаю, знову прийду чисто відмітитись. Мав тільки дві пачки цигарок і зарядку в пакеті. Але, кажуть, “давай в автобус”. Тож усі були з сумками і баулами, а я з порожнім пакетом поїхав служити”.

На даний момент Мажор виконує обов’язки командира взводу в 93 омбр. А так він – головний сержант взводу.

“Взводник наш поки на реабілітації, контузило його сильно. Позивний “Вітер”, – пояснює Мажор. – Добряче його зачепило. ПТУР прилетів просто в бліндаж, і він усе на себе зловив. Із січня лікується”.

Більшість тих, із ким Мажор починав служити, загинули або на лікуванні. Натомість набрали молодих.

Кухня на базі підрозділу 93 омбр. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Мажору довелося повоювати під Кліщіївкою. Завдання було – тримати позиції. Коли ж його підрозділ “двіжував” безпосередньо в Бахмуті, військовий заліковував наслідки поранення.

“Вагнери” підійшли, коли мене “затрьохсотило”, – ділиться чоловік. – Поки “мобіки” були, ми їх ганяли, а потім, очевидно, [з російського боку] з’явилися якісь специ. Із 6-ї ранку до 4-ї вечора вони взагалі не зупинялись. Б/к зносили зі всього, все, що було. Ну, о 4-й у нас боєкомплект уже закінчився. Мене десь о 12-й поранило, а о 4-й ми віддали позицію. Уже не було чим просто стріляти.

І залишилось тільки десять людей із 30”.

Чоловіка вочевидь поранило осколками міни 80-го калібру. Постраждали нога, бік і плече. На зцілення пішло три місяці, з лютого по травень.

“Та нічого, нормально, – відмахується Мажор. – М’ясо заживає швидко. Після ВЛК сказали, що я таким не був здоровим, когда мене приймали! – посміхається сержант, і всі присутні вибухають реготом. – ВЛК лікує! Всіх причому – хворих, кривих, косих, інвалідів – “встав і пішов!”

Мажор. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

“Сіренький, зроби каву!” – нагадує він побратимові. Той нагріває воду і заливає напій окропом.

Читайте також:
“Стоп ран”. З чим стикаються військові після поранень та як подолати цю ганьбу

Згадуючи бої на Бахмутщині, Мажор відзначає, що ворог закопується швидко і якісно. А коли по українських позиціях “насипали”, від щільних обстрілів не було видно нічого в радіусі 15 метрів.

“Вони закопані були, у них “еспехи” (СП – спостережний пункт – “Н”) за 50 метрів від наших позицій. Хорошо, коли ми їх лупимо, а коли вони нас – трошки не весело”, – коментує сержант.

Він згадує свого командира, Вітра, котрий досі лікується. Їхній підрозділ зайшов на “Смітник” – позицію в Бахмуті неподалік від знаменитого “Літака”. Позиція була названа на честь звалища побутового сміття. Там “холодноярівці” міняли харків’ян.

“І виходить, вони мали ніч із нами пересидіти, показати все, пояснити, позицію віддати і піти, – пригадує Мажор. – Це в середині січня. Ми в нічник дивимося – ну, так і будемо говорити. Бачимо десять “підарів”, до них метрів 400. Між нами і “підарською” посадкою поле. А вони так впевнено мандрують! Вітер каже: та що це за маячня, чого це вони у вас тут вільно ходять? [Харків’яни:] “Ну, ми їх не чіпаємо, і вони нас не чіпають”. А Вітер гранатомет бере, і як насипав!.. З цього все й почалося. За два дні в нас немає бліндажа, купа “300-х”. А так там досі жили – “ті їх не чіпають”… Ну, по-різному воюють люди”.

Кухня на базі підрозділу 93 омбр. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Невдовзі знову була зміна, “холодноярців” відводили під Кліщіївку.

Підрозділ Мажора намагалися дістати з міномета, але не виходило – заважав пагорб. Тож дістали з ПТРК. Саме тоді й поранило Вітра.

“Не знаємо, коли він повернеться. Досі як говорить – по дві літери складає, – коментує стан взводного побратим. – До цього він мав поранення в голову, також не вилікували, повернули. Зараз “добили”. 25 років пацану…”

Хай там як, вояки переконані: в Бахмут вони ще повернуться, поновлять контроль ЗСУ над містом.

“Та підемо зараз розберемося з ним, що там! – запевняє Мажор. – Подивимося, що там коїться. Все буде нормально. Мені додому все одно потрібно”.

Найбільше часу він провів на Бахмутщині, перед тим довелося повоювати на Харківському напрямку, звільняти Балаклію, ще в лавах 214-го окремого батальйону.

“Нас вечері зібрали. Сказали – операція о 1:40. Нічого з собою не беремо, крім б/к. Ну, і як пішли, за шість діб з-під Балаклії до Ізюма доперли. Просто через те, що вони посипалися… А потім вже все, ми вже, в принципі, і не стріляли. Села зачищали, зайшли, подивилися. Техніку й б/к позбирали. Три танки, штук шість БТРів. Але такого більше не буде, я думаю. Зараз вони вже окопалися”, – розповідає луганець.

Він згадує, як у Балаклії містяни зустрічали ЗСУ – тепло, до сліз. Для Мажора це стало несподіванкою. У Козачій Лопані, на російському кордоні, ставлення людей було вже прохолодніше (“і дулі крутили вслід”).

Найважче на війні – необхідність не спати. Мажор признається: найгірше з цим було під Кліщіївкою під Бахмутом, там випадало поспати не більш як 2 години на добу: “Уже ходили, як зомбарі. Жерти вже не жереш, чисто на каві сидиш”.

“У нас взагалі війна на відстані. Чуєш – там (на російському боці) плачуть. “Ой, поранили, виносьте!” – скавчить чогось. Ну, ми переживаємо за нього, ще далі “насипаємо”, щоб не мучився! – жартує Мажор. – А так в основному “масовка” йде. Вони по нас, ми по них”.

По поверненні додому він мріє загнати адептів “руского міра” копати окопи: “Я їх стріляти не буду, але піджопників понадаю! Я так думаю, лишаться нейтральні. Ті, хто був замараний [колаборантством], ті всі звалять в Росію. Власне, було б найкраще, якби вони туди звалили ще до 2014-го”.

Очікування “Холодного Яру”

93-тя – на рідкість патріотична бригада, адже воює виключно на вітчизняному озброєнні, зі сміхом кажуть військові. “Підгони” від партнерів поки що випробували лише на полігоні – стріляли з гранатомета Mk 19. Є обіцянка перевести підрозділ на автоматичні гвинтівки М16. Кулемети ж у підрозділі мають бути однакові, щоб підходили набої.

Військовослужбовець 93 омбр на виїзді. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

“Ми поки на “покемонах” (ПКМ), а там подивимося уже, – міркує Мажор. – Закінчаться “покемони”, доведеться брати іноземну техніку. Вона ніжна, з “покемоном” простіше. Ту треба в чистоті тримати, а в окопах – по пояс грязюки”.

Наразі “холодноярці” відстежують хід контрнаступу дистанційно і чекають, коли буде їхній “вихід”.

“Що в Залужного в голові, що він придумав, де він відвовлікає, де він буде насправді наступати, це ж таке діло, – гадає боєць. – Може, тут (на Донеччині) паніки наведе, а десь на Мелітополі лупоне. І так фронт уже розвернули, на Бєлгород наводять”.

Фотогалерея:

Виїзд 93 омбр - Часів Яр - Бахмут - рекогносцирування 93 омбр ЗСУ - Часів Яр - авто 93 омбр ЗСУ - Часів Яр - броня Виїзд 93 омбр - Часів Яр - Бахмут 93 - дорога під Бахмутом - спалена техніка - літо 93 омбр - вид на Бахмут_2 93 омбр - вид на Бахмут 93 - поле під Бахмутом - літо
<
>

Читайте також:
Хотів зірвати контрнаступ: СБУ схопила шпигуна, який “зливав” позиції ЗСУ під Бахмутом


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.