“Ти як?” У Києві стартував великий артпроєкт про життя під час війни: виставка і серія дискусій

В “Українському домі” у Києві відкрилася перша виставка новоствореного Українського музею сучасного мистецтва (UMCA), присвячена досвіду проживання війни після початку повномасштабного вторгнення.

Урочисте відкриття проєкту “Ти як? Виставка і дискусія” відбулося в останній день весни, 31 травня. У просторі експозиції зібрано понад 500 робіт, створених 100 українськими художниками від 24 лютого 2022 року.

Напередодні офіційного відкриття виставку оглянула дружина президента Олена Зеленська. Вона також узяла участь у панельній дискусії на тему ментального здоровʼя і впливу мистецтва на емоційний стан окремої людини та суспільства загалом під час війни — разом зі співкураторкою виставки Ольгою Балашовою, засновником проєкту “ательєнормально” Станіславом Туріною, філософом Ігорем Козловським та психологинею Ольгою Сергієнко.

Проєкт “Ти як? Виставка і дискусія” підтриманий Всеукраїнською програмою ментального здоров’я “Ти як?”, яку в березні 2023 року ініціювала Зеленська.

“Мені дуже приємно, що назви збігаються: хоча це різні проєкти, але емоція одна — піклування одне про одного, бажання відчути одне одного і знати, що з нами, близькими і далекими. Мистецтво дає можливість закарбувати свідчення про те, що ми зараз відчуваємо, на довгі роки”, – наголосила дружина президента.

Ольга Балашова на відкритті проєкту наголосила, що віднині в українського сучасного мистецтва є інституція, яка ним опікується, і яка не дасть втратити виражену у мистецтві пам’ять, яку ми, українці, на жаль, втрачали дуже довгий час.

До виставкової частини проєкту увійшли роботи українських художників і художниць із діджитал-архіву мистецтва воєнного стану, започаткованого 24 лютого 2022 року. Хронологічний принцип архівування вплинув на архітектуру експозиції: рухаючись вгору поверхами Українського дому, глядачі проходять шлях від сьогодення до перших тижнів повномасштабного вторгнення.

У межах проєкту відбуваються лекції, кураторські екскурсії, мистецькі перфоманси, заняття з арттерапії та інші події, а також постійно працює зона вимірювання тривожності від українського стартапу Anima.

Олена Зеленська на відкритті виставки. Фото: Антон Кулаковський

17–18 червня в рамках проєкту триватиме дискусійна програма “Мистецтво та війна” — цикл розмов про досвід українського суспільства з 24 лютого 2022 року, формування пам’яті про російсько-українську війну і ті зміни, які відбулися в кожному з нас та в Україні в цілому.Проєкт реалізується в рамках програми “Культура пам’яті в повоєнній Україні” (PWMC), що впроваджується громадською організацією “Музей сучасного мистецтва” у партнерстві із Платформою культури пам’яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво за підтримки Швейцарії.

Для відвідувачів виставка працює з 1 по 25 червня кожного дня, крім понеділка.

Читайте також:
Злочини РФ проти українських дітей за рік вторгнення: звіт, звукова книга і виставка від фонду “Голоси дітей”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.