Таємні друзі, які допомагають Росії обійти санкції: як їх зупинити

авторка: Альбіна Трубенкова

Країни пострадянського простору допомагають Росії обходити санкції і продукувати зброю з використанням західних технологій.
Абсолютно очевидно, що найвірніші друзі РФ – Еритрея, і навіть Білорусь, не можуть допомогти, а в пральних машинах замало необхідних мікрочіпів. У пригоді стали країни, які нібито дистанціюються публічно від Кремля; їм поки не заборонено експортувати потрібні росіянам товари подвійного призначення.
Короткозорість на війні коштуватиме дорого усім, Заходу також. Опосередковане фінансування озброєння військ РФ має привернути більшу увагу.

Пострадянська Азія та Кавказ за продовження війни?

Росія обходить санкції ЄС та США й отримує західні мікрочипи від країн з Кавказу та Азії, що дозволяє їй продукувати високоточні технологічні зразки ракет. Про це 18 квітня 2023 року написало видання The New York Times: “В одному з документів, на якому стоїть печатка  Бюро промисловості та безпеки, йдеться про те, що у 2022 році Вірменія імпортувала на 515% більше чіпів і процесорів зі Сполучених Штатів і на 212% більше з Європейського Союзу, ніж у 2021 році. Потім Вірменія експортувала 97% цієї продукції до Росії”.

Джерела, які працювали з журналістами New York Times, відзначили різке зростання обсягів продажу мікросхем та інших електронних компонентів до Росії через Вірменію, Казахстан та інші країни.

Захід планує закрити ці можливості, розглядаючи черговий, 11-й пакет санкцій. Цікаво, що, за даними західної преси, Європейська комісія вперше з початку російської агресії проти України розглядає можливість запровадити санкції проти деяких компаній з Китаю за “підтримку російської воєнної машини”, це компанії, проти яких вже наклали санкції США.

Але якщо дані щодо вірменського експорту до РФ правильні, то подібні обмеження не розв’язують проблему позбавлення Кремля ресурсів для вироблення високоточної зброї.

Що цікаво, публічно Вірменія та Казахстан дистанціюються від кремлівського режиму. Наприклад, у квітні Єреван і Москва зʼясовували стосунки публічно – МЗС Росії вимагав пояснень, чому Єреван відмовився від участі в навчаннях ОДКБ та погодився взяти участь у спільних навчаннях НАТО.

А після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Володимира Путіна конституційний суд Вірменії визнав конституційними обовʼязки, закріплені у Римському статуті щодо Міжнародного кримінального суду. А отже, як тільки Путін стане на вірменську землю, його мають заарештувати.

Проте вже 9 травня премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, як і президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв (разом із представниками ще п’яти держав), відвідали урочистості на Червоній площі у москві. Дивно, чи не так?

Із пострадянських держав Кавказу (Вірменія, Азербайджан, Грузія) тільки вірменський лідер приїхав на запрошення Путіна. І це попри позицію Грузії, з якою в Кремля нині приязні відносини.

Читайте також:
Москва через Казахстан купує чіпи та дрони для війни в Україні, – ЗМІ

Того ж 9 травня, але в Києві, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що пріоритетом 11-го пакету антиросійських санкцій буде заборона обходу, власне, цих обмежень. “Ми продовжуємо робити все можливе, щоб підірвати джерела доходу й воєнну машину Путіна”,заявила очільниця ЄК.

Попередити умовного Пашиняна

Що може зробити Україна на дипломатичному рівні, щоб ці санкції проти третіх країн, фактичних сателітів РФ, були ефективними та швидкими? Як нам переконати Захід діяти рішуче?

Володимир Огризко. Фото: Радіо Свобода

Заходу достатньо попередити “умовного Пашиняна” про персональні санкції, щоб, умовно, Вірменія передумала допомагати Москві обходити санкції. Про це “Новинарні” розповів ексглава МЗС України Володимир Огризко, коментуючи інформацію ЗМІ ймовірну допомогу Вірменії в постачанні до Росії підсанкційних товарів військового призначення.

“Якщо попередження загальні, на них зазвичай не дуже швидко реагують, а коли безпосередньо умовному прем’єру Пашиняну скажуть, що санкції будуть запроваджені персонально проти нього або його країни, то тут ситуація змінюється кардинально і дуже швидко”, – зазначив дипломат.

Під час обговорення чергового пакета санкцій США і ЄС сконцентрувалися на темі замуровування цих щілин, щоб унеможливити постачання такої продукції до РФ.

Єгипет теж хотів спочатку продавати свою продукцію військового призначення Москві, але потім передумав і вирішив продавати до США, а ті зі свого боку – Україні.

Для цивілізованого світу питання стоїть руба – або Росія відчує всі наслідки санкцій, або ми програємо. Колективний Захід програвати не збирається і можливості обходу санкцій виключить, упевнений Володимир Огризко.

Тиск суспільства плюс дипломатія

“Вірменія, Казахстан, Індія та Китай, як бачимо, продають будь-які товари Росії, в тому числі й технології для військової промисловості. Абсолютно зупинити таку торгівлю дуже складно, бо там присутні великі інтереси, але Захід має зробити все, щоб мінімізувати такі можливості в найкоротші строки”, – зазначив у коментарі “Новинарні” італійський публіцист Джованні Кателлі.

Джованні Кателлі

Водночас він звернув увагу на те, що позиція країн “старої Європи”, зокрема Франції, Німеччини, Італії, повільно, та все ж змінюється – суспільства Заходу все менше вірять російській пропаганді, проросійським пропагандистським тезам про цю війну. Люди починають відкривати справжнє обличчя кривавої російської агресії, нічим не спровокованої, варварської по суті, яку потрібно зупинити, і розвінчування пропагандистських міфів є дуже важливим, щоб західне суспільство було консолідованим і налаштованим на рішучу підтримку України аж до поразки Росії у цій війні.

Тобто допомогти зробити санкції дієвими та позбавити росіян високоточних технологій – це завдання дипломатії – української та наших партнерів, а також – публічного розголосу, в тому числі в західних ЗМІ відносно таємних союзників кремля, резюмували експерти.

Матеріал підготовлений за допомоги MediaPort Warsaw, хабу для українських журналістів у Польщі, та за підтримки міжнародної ініціативи Media Lifeline Ukraine


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.