Рада ухвалила за основу законопроєкт про збільшення відпусток і грошових винагород військовим

Верховна рада у вівторок, 30 травня, ухвалила за основу законопроєкт 9342 про збільшення відпусток військовим та збільшення грошових винагород військовим, курсантам, строковикам та тимчасово непридатним військовим.

Про це повідомив народний депутат від “Європейської Солідарності” Олексій Гончаренко у вівторок, 30 травня.

Парламентар додав, що документ ухвалений за основу, а це означає, що буде друге читання і остаточне ухвалення у найближчі тижні.

За проєкт закону проголосувало 333 нардепи.

“Офіційно — 40 днів! Дозволяється відпустка 30 днів і ще 10 днів за сімейними обставинами”, — наголосив Гончаренко.

Він додав, що законопроєкт передбачає, що кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Щодо виплат грошових винагород військовим, курсантам, строковикам та тимчасово непридатним військовим, то прийнятий за основу законопроєкт, який потребує ухвалення у другому читанні, передбачає збільшення:

  • від 30 000 до 100 000 грн військовим пропорційно часу виконання бойових завдань на умовах, встановлених Кабміном
  • 6 000 грн строковикам
  • 6 000 грн тимчасово непридатним та тим, хто отримав травму, каліцтво під час бойових дій
  • 2350 грн курсантам.

Як пояснив представник “Голосу” у Верховній раді Ярослав Железняк, ця ініціатива йде на заміну поправки “про повернення 30 тис.” до законопроєкту №8312.

“Подання правок скоротили до 7 днів, тому очікувати в цілому можна протягом червня”, — написав нардеп у телеграм.

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, з 1 лютого 2023 року змінився порядок виплат премій військовим в Україні. Було скасовано так звані “тридцятки” – премії в розмірі 30 тис. грн, які з весни 2022 року передбачалися всім військовим. При цьому мінімальний розмір в ЗСУ й системі МВС/НГУ платні встановили на рівні 20,1 тис. грн.

Негласно зміну підходу пояснюють нестачею фінансування в Міноборони при зростанні чисельності мобілізованих.

Тепер виплати безпосередньо залежать від районів перебування воїнів, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань. Виплата 100 тис. грн бійцям на передовій зберігається, але перелік зон бойових дій уточнено.

У квітні Верховна Рада проголосувала за повернення 30 000 гривень всім військовим, але депутати не прописали, звідки в бюджеті взяти гроші на покриття всіх необхідних для цього витрат. У ГШ вкотре наголосили, що додаткова грошова винагорода нараховуватиметься залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці.

Читайте також:
Парламент дозволив ввозити товари для виробництва та ремонту БПЛА без податків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна