Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності. Але це не точно. ДОПОВНЕНО

доповнено

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян нібито заявив, що його держава та Азербайджан не мають взаємних територіальних претензій, що може прокласти шлях до мирної угоди між країнами.

Така заява Пашиняна пролунала на засіданні Вищої Євразійської економічної ради в Москві в четвер, 25 травня, пише російське урядове агентство ТАСС.

“Я хочу підтвердити, що Вірменія та Азербайджан домовились про взаємне визнання територіальної цілісності одне одного. І на цій основі, можна сказати, ми дуже добре просуваємось до врегулювання наших відносин”, – заявив Пашинян.

Також він підтвердив готовність Вірменії “розблокувати всі транспортні та економічні зв’язки в регіоні та комунікації, які проходять через територію Республіки Вірменія”.

Своєю чергою президент Азербайджану Ільхам Алієв під час виступу заявив, що “в нас немає територіальних претензій із Вірменією”, хоча обидва лідери й посперечались щодо ситуації в Лачинському коридорі, який, як сказав вірменський прем’єр, “захопили” азербайджанські сили.

Крім ТАСС, зняття територіальних претензій між Вірменією й Азербайджаном інші медіа не підтверджують.

При цьому російське “Агентство” пише, що “Алієв і Пашинян влаштували суперечку на саміті ЄАЕС”.

У публікації йдеться: “У саміті Євразійського економічного союзу в Москві як гостя взяв участь лідер Азербайджану Ільхам Алієв. Це призвело до того, що засідання саміту закінчилося 20-хвилинною суперечкою Алієва з прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. Замість обговорення економічних питань глави двох держав висували претензії одна до одної.

Алієв у ході свого виступу згадав проект Зангезурського коридору — можливої дороги, яка з’єднає Азербайджан із його ексклавом, Нахічеванською автономною республікою. Приблизно через 10 хвилин після промови Алієва, коли Володимир Путін вже хотів завершити частину з виступами, Пашинян несподівано перервав російського президента і сказав, що фраза Зангезурський коридор використовується Азербайджаном “як спроба висування територіальних претензій проти Вірменії”.

Алієв у відповідь сказав, що “потрібно дуже добре постаратися або мати буйну фантазію”, щоб у його словах побачити територіальні претензії. “Назва “коридор” жодним чином не є зазіханням на чиюсь територію”, – додав він, уточнивши, що “люди, знайомі з міжнародною термінологією, не стали б надавати йому такого значення, яке надає прем’єр-міністр Вірменії”.

Пашинян після цього заявив, що “всі люди, які знайомі із заявою від 9 листопада 2020 року” (заява про припинення вогню в Нагірному Карабаху) знають, що в документі слово “коридор” використовується лише щодо Лачинського коридору — дороги, що з’єднує Вірменію та Нагірний Карабах. Вірменський прем’єр додав, що Азербайджан “незаконно у присутності російських миротворців” заблокував коридор.

Алієв відкинув це звинувачення, заявивши, що Азербайджан просто встановив прикордонний пункт на вірмено-азербайджанському кордоні. Він також сказав, що Росія підтримує створення Зангезурського коридору, на що Пашинян відповів: “Дуже цікаво, дякую. Дуже цікаво дізнатися, що Росія підтримує проєкт, про який ви говорили. Щиро кажучи, я вперше про це чую”.

Після цього в дискусію також спробував вступити президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, але його перебив Путін і сказав, що продовжити обговорення протиріч між Єреваном та Баку можна під час тристоронньої зустрічі (вона також запланована на четвер).

Держагентство ТАСС висвітлило суперечку лише в позитивному ключі. На його стрічці вийшли три новини: “Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності”, “Пашинян: Єреван готовий розблокувати транспортні комунікації за збереження юрисдикції” та “Алієв вказав на наявність передумов для нормалізації відносин Баку та Єревана”.

Контекст

Як відомо, територіальна суперечка між Азербайджаном та Вірменією стосується території так званого Нагірного Карабаху. Він є частиною міжнародно визнаної території Азербайджану, хоча після розпаду СРСР вірмени, які там становлять більшість, проголосили його незалежною державою.
Питання Нагірного Карабаху вкотре постало після шеститижневої війни 2020 року між Вірменією і Азербайджаном, за результатами якого значна частина цієї території перейшла під фактичний контроль Баку, а решта була сполучена з Вірменією єдиною дорогою – Лачинським коридором – під захистом миротворців Росії.
Але в останні місяці Азербайджан активізував бойові дії в регіоні, поступово перебираючи під контроль усе більшу територію невизнаного Нагірного Карабаху, зокрема й Лачинський коридор.
В останні місяці вірменський прем’єр неодноразово робив заяви, які сигналізували його готовність визнати суверенітет Азербайджану над Нагірним Карабахом.

Читайте також:
Азербайджан взяв під контроль дорогу між Нагірним Карабахом і Вірменією, де розміщені військові РФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна