Словенія визнала Голодомор-33 геноцидом українців

Парламент Словенії підтримав ухвалу про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це 23 травня повідомило видання 24UR.

“67 голосами “за” при 8 “проти” Державні збори ухвалили декларацію пам’яті про Голодомор — масовий голод в Україні у 1932 та 1933 роках. Декларацію підтримали всі парламентські фракції, окрім лівих. Разом із нею Словенія приєдналася до групи із понад 20 країн, які вже визнали голод геноцидом”, — йдеться в з Любляни.

Як зазначає видання, представники всіх парламентських фракцій, за винятком лівої, у дебатах перед голосуванням зійшлися на думці, що ухваленням такої декларації парламент країни чітко висловить солідарність з українським народом та допоможе інформувати широку громадськість про злочин.

Лідер парламентської групи соціал-демократів Яні Преднік, котрий також є одним із прихильників декларації, зазначив на дебатах, що цього року відзначається 90-річчя голоду, який за масштабами та трагедією є одним із найбільших гуманітарних катастроф та злочинів проти людства у ХХ столітті.

“Через нього загинуло від 4,5 до 7 мільйонів людей, а голод був прямим результатом навмисної конфіскації зерна радянською владою”, — сказав Преднік, нагадавши, що радянська влада на той час заперечувала факт голоду перед міжнародною громадськістю і відмовилася від міжнародної допомоги.

За його словами, що заперечення штучного характеру голоду 1932-1933 років досі поширюється Росією, щоб заручитися підтримкою своєї нинішньої агресії проти України.

Державний секретар міністерства закордонних справ СР Самуель Жбогар заявив, що уряд підтримує декларацію. Він зазначив, що Росія, як і раніше, розкрадає запаси українського зерна та обмежує його експорт.

Ініціатива прийняття декларації також слідує за резолюцією Європарламенту, ухваленою 2022 року, в якій той закликав країни та міжнародні організації визнати голод геноцидом.

Президент України Володимир Зеленський подякував Словенії за цей крок.

“Я вдячний словенським парламентарям за прийняття декларації, яка вшановує пам’ять мільйонів жертв голодомору в Україні у 1932 та 1933 роках”, — написав він у своєму Twitter.

Читайте також:
Національна асамблея Франції визнала Голодомор-33 геноцидом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна