Польське місто-рятівник Жешув підписало побратимську угоду з Контопом

Польський Жешув (Ряшів) та український Конотоп стали містами-побратимами. Угоду про партнерство в адмінцентрі Підкарпатського воєводства підписали міські голови Конрад Фійолек і Артем Семеніхін.

Про це в середу, 24 травня, повідомило польське видання RMF24.

Зазначається, що рішення про підписання партнерської угоди одностайно підтримала міська рада Жешува. Представники міської влади заявили, що хочуть співпрацювати з Конотопом і після перемоги Україні у війні, насамперед у сфері комунального господарства.

“Місто Жешув як сучасний технологічний центр із великим досвідом у сфері ефективного розвитку міста та групою висококваліфікованих спеціалістів здатне надати різнобічну допомогу Конотопу в рамках ефективної реконструкції міста, як із точки зору консалтингу, так і реалізації спільних проєктів, особливо щодо впровадження нових технологій у сфері систем водопостачання та каналізації, методів сортування та переробки побутових відходів, діяльності з розвитку розумних міських ініціатив, а також спільної діяльності у сфері розвитку легкої та надлегкої авіації”, – йдеться в ухвалі.

“Ми бачимо велику роль Жешува у відбудові України, – сказав Каміль Чиж, директор департаменту марки міста. – Триває робота над тим, щоб компанії, які займаються відбудовою України, мали свої штаб-квартири в Жешуві”.

Міський голова Конотопа Семеніхін запевнив, що українці відчувають підтримку від польських друзів від самого початку повномасштабного російського вторгнення.

“Конотоп – святе місто для кожного українця і кожного поляка. У 1659 році союзне військо українських козаків, поляків і татар знищило тут московське військо”, – нагадав Семеніхін. Ці історичні події український мер назвав взірцем спільної перемоги.

Контекст

Нагадаємо, у травні 2022 року польський Жешув став першим містом, яке отримало спеціальну почесну відзнаку від президента України Володимира Зеленського – “місто-рятівник”. Розташований за 100 кілометрів від українського кордону, Жешув на початку повномасштабної війни першим почав приймати потік біженців з України.

Конотопу Жешув передавав 10 електрогенераторів. При цьому Конотоп є одним із майже 40 українських міст, яким допомагає Жешув.

Міська влада Конотопа докладає значних зусиль до залучення для міста гуманітарної допомоги від дружніх країн. Так, минулого тижня Конотопська громада отримала сучасний автобус, генератори та вироби медичного призначення від литовського міста Паневежис. Раніше польська Варшава подарувала місту 23 трамваї, а Краків відправив у Конотоп великогабаритну пожежну машину.

Читайте також:
Зеленський запровадив відзнаку “Місто-рятівник” і надав її польському Жешуву


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна