Краків передає українському Конотопу великогабаритну пожежну машину для порятунку людей на висоті

Пожежники польського Кракова подарували українським колегам із Конотопа великогабаритну пожежну машину, що дозволить рятувати людей у випадку займання на верхніх поверхах висотних будівель.

Церемонія передавання спеціальної техніки відбулась у п’ятницю, 31 березня, на подвір’ї краківської школи аспірантів Державної пожежної охорони Польщі. У ній взяли участь комендант навчального закладу Марек Хвала, генеральний консул України у Кракові В’ячеслав Войнаровський і міський голова Конотопа Артем Семеніхін.

Пожежну машину Конотопу передає школа пожежників, на базі якої функціонує рятувальна станція. Техніка дотепер була в строю та виїздила на виклики.

Комендант школи пожежників Хвала наголосив, що постійно думає про колег в Україні, які виконують свою роботу у надзвичайних умовах. Він попросив передати українським пожежникам свої вітання.

Конотопський міський голова Семеніхін зазначив, що передана техніка надзвичайно потрібна громаді, якій загрожують обстріли з боку Російської Федерації.

Пожежна машина виготовлена у Сполучених Штатах, оснащена широкою драбиною 30 метрів заввишки, яка може підняти до десяти людей одночасно. Драбину не треба спирати до стіни, щоб експлуатувати. На машині стоїть гармата, яку можна використовувати для подачі води або піни.

Аналогічної техніки у Сумській області досі не було.

Мер Конотопа зауважив, що внаслідок російського вторгнення на територіях, що перебували під ворожою окупацією, загарбниками знищено або вкрадено близько 60% автопарку пожежних станцій. Відновлювати ці потужності наразі неможливо без підтримки міжнародних партнерів. У Конотопі є тільки одна машина для забезпечення підйому рятувальників, тоді як необхідно дві-три, і польський дар має велике значення для Сумщини.

Домовитися про передавання автівки допоміг генеральний консул України в Кракові В’ячеслав Войнаровський. Дипломат розповів, що з комендантом Краківської школи пожежників ого пов’язує тривала співпраця, починаючи від перших днів повномасштабного російського вторгнення.

“Польські пожежники реалізували дуже багато ініціатив з допомоги українським колегам-рятувальникам. Наше активне знайомство і фаза активної співпраці почалась під час того, як ми надавали допомогу нашим співвітчизникам – біженцям з України. Щоб ви розуміли масштаб: у перший місяць війни тільки на головний вокзал Кракова щодоби прибувало щонайменше 40 тисяч українців. Тому без допомоги польських рятувальників ми б не впоралися. Пожежники польські ставили намети біля нашого консульства, допомагали з водою, харчуванням, – це була повна синергія”, – розповів Войнаровський.

Зазначимо, в січні цього року польська ґміна Лішки передала Конотопу пожежну машину STAR 200. А в листопаді торік пожежну техніку для села Підлипного в Конотопській міській громаді подарувало польське місто Мислениці, що дало змогу почати відновлення пожежної станції в цьому населеному пункті.

Читайте також:
РФ ударила по пожежній частині Вовчанська, загинула цивільна жінка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна