Двозначна заява Зеленського щодо Бахмута та реляції росіян про взяття міста: що там відбувається насправді

Президент Володимир Зеленський в Японії двозначно відповів на запитання, чи Збройні сили України ще контролюють частину міста Бахмут на Донеччині.

Міжнародні інформагенції, зокрема AP, цитують відповідь Зеленського на запитання журналістів під час зустрічі в Хіросімі з президентом США Джо Байденом. Реагуючи на запитання, чи ще контролює Україна місто, чи його вже захопили росіяни Зеленський відповів: “Я думаю, що ні”.

АР так інтерпретує ці слова: “Зеленський заявив у неділю, що Бахмут “лише в наших серцях”, через кілька годин після того, як міністерство оборони Росії повідомило, що сили приватної армії Вагнера за підтримки російських військ захопили місто… Виступаючи разом із президентом Джо Байденом на саміті “Великої сімки” в Хіросімі,  Зеленський сказав, що вважає, що місто втрачене, але додав: “Ви повинні розуміти, що нічого немає… Вони (росіяни) зруйнували все”.

Одразу після цього прессекретар президента Сергій Никифоров у фейсбуці пояснив, що Зеленський насправді заперечував втрату Бахмута.

За словами речника, у президента запитали, що “росіяни кажуть, що вони взяли Бахмут”, на що Зеленський відповів: “Я думаю, ні”.

Напередодні: заяви щодо Бахмута

20 травня ватажок ПВК “Вагнер” Євген Пригожин о 15:46 опублікував відео біля будівлі залізничного вокзалу в центрі Бахмута та заявив, що його найманці нібито повністю захопили місто і що 25 травня передадуть його “оборону” міністерству оборони Росії та підуть.

У Міністерстві оборони України захоплення Бахмута спростували.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр написала в телеграмі о 16:43: “В Бахмуті важкі бої. Ситуація критична. Разом з тим, наші війська тримають оборону в районі “Літак”. Станом на зараз наші оборонці контролюють певні промислові та інфраструктурні об’єкти цього району і приватний сектор”.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий у коментарі Reuters також заперечив повну втрату Бахмута. “Це не відповідає дійсності. Наші підрозділи ведуть бої в Бахмуті”, – сказав він.

Станом на ранок 21 травня мапа DeepState показала просування російських військ у західній частині Бахмута ще на кілька кварталів, аж до кінця забудови. Однак при цьому не захопленим показаний ще невеликий сектор у районі “Літака” на виїзді з міста.

Після заяви російського Міноборони про нібито взяття Бахмуту, російський диктатор Володимир Путін привітав ПВК “Вагнер” і обіцяв окупантам державні нагороди.

Близько півночі в ніч проти 21 травня прокремлівське видання ТАСС з посиланням на пресслужбу Кремля повідомило: “Володимир Путін вітає штурмові загони “Вагнер”, а також усіх військовослужбовців підрозділів ЗС РФ, які надавали їм необхідну підтримку і прикриття флангів, із завершенням операції зі звільнення Артемівська (так російська пропаганда називає Бахмут – “Н”). Усі, хто відзначився, будуть представлені до державних нагород”.

Американський Інститут вивчення війни у звіті за підсумками 21 травня пише, що заяви окупантів про захоплення міста Бахмут не мають стратегічного значення, бо не дозволять виснаженим силам РФ створити плацдарм для подальших наступальних операцій.

“Перемога Пригожина над рештою районів Бахмута, про яку він заявляє, є суто символічною, навіть якщо вона відповідає дійсності. Останні кілька міських кварталів Бахмута, які, за словами Пригожина, були захоплені силами групи “Вагнера”, не є важливими ні з тактичної, ні з оперативної точки зору. Їхнє захоплення не дає російським військам оперативно значущої території для продовження наступальних операцій або будь-якої особливо сильної позиції, з якої можна було б захищатися від можливих українських контратак”, – зазначено у звіті ISW.

Також аналітики вважають: заяви Пригожина про відхід, незалежно від того, чи вийде “Вагнер” з міста, чи ні, вказують на те, що Пригожин не має наміру продовжувати наступальні дії з метою просування безпосередньо на захід від Бахмута. І сили “Вагнера” навряд чи зможуть успішно провести контрольований вихід з Бахмута. “Вагнерівці” також навряд чи зможуть забезпечити адекватну оборону або закріпити нещодавні здобутки в Бахмуті, достатні для запобігання українських контратак до 25 травня, навіть якщо заява Пригожина про виведення Вагнера відповідає дійсності.

Російське військове командування навряд чи зможе зібрати достатні сили, щоб замінити “Вагнер” в Бахмуті і утримати свої фланги в межах оголошеного Пригожиним “вікна” без передислокації російських військ з інших районів, вважають в ISW.

Також в Інституті припускають, що заява Пригожина про намір відвести війська може бути грубою спробою ввести в оману українські сили і змусити їх провести контратаку через Бахмут. А російським регулярним військам, швидше за все, все одно доведеться перекидати додаткові сили на бахмутський напрямок, навіть якщо найманці “Вагнера” залишаться в Бахмуті.

Читайте також:
Сили спецоперацій показали відео бойового виходу в Бахмут: що відбувається в місті і навколо

Бої за Бахмут. Передісторія

Місто Бахмут та Бахмутський напрямок на Донеччині протягом шести останніх місяців залишається ареною найзапекліших боїв україно-російської війни. Українське командування на Ставці у президента Зеленського 6 березня ухвалило рішення не виходити з міста, пояснюючи це тим, що оборона дозволить виснажити найбільш боєздатні російські сили. Надалі це рішення підтверджували. Офісом президента була розроблена комунікаційна кампанія “Фортеця Бахмут”.

Однак “кліщі” навколо українських позицій у Бахмуті поступово стискалися. 3 квітня американський Інститут вивчення війни підтвердив, що росіяни оволоділи будівлею міськради.

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Associated Press заявляв, що якби Бахмут був взятий російськими військами, президент РФ Володимир Путін, “продав би” цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану, а на Україну чинився б тиск щодо пошуку неприйнятних компромісів з агресором.

Станом на середину квітня вуличні бої тривали в центрі міста, окремі будівлі та споруди переходили з рук у руки кілька разів. Однак просування росіян – регулярних військ та підрозділів “Групи Вагнера” – тривало.
Станом на 20 травня Сили оборони України ще контролювали невелику частину забудови в західній частині Бахмута та шляхи постачання. Також відомо, що українські війська все ще перебувають у селах Хромовому та Іванівському.

Водночас після 10 травня ЗСУ в результаті успішних локальних наступальних дій взяли під контроль близько 20 кв. км на південь і північ від околиць Бахмута. Аналітики відзначили, що українські сили прорвалися через російські лінії оборони на південь і південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і на північний захід від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута). Відтак українські сили продовжують тиснути на північний та південний фланги Бахмута, українська артилерія завдає ударів по росіянах у Бахмуті.

Читайте також:
Ті, що тримають Бахмутський напрямок: війна за Бахмут у розповідях бійців 92-ї і 93-ї бригад ЗСУ. ВІДЕОРЕПОРТАЖ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна