Сили спецоперацій показали відео бойового виходу в Бахмут: що відбувається в місті і навколо

Пресслужба Командування Сил спеціальних операцій оприлюднила відео дій групи операторів ССО в місті Бахмут Донецької області, де досі точаться бої.

Сюжет на 45 секунд опублікований вранці в суботу, 20 травня.

“Бахмут. Жорстокі бої за кожен метр українського міста-фортеці.
Кадри, зняті операторами одного з центрів Сил спеціальних операцій ЗС України. Жодне відео, зняте у Бахмуті, сповна не передасть того, що відбувається в місті насправді, які титанічні зусилля докладають наші воїни для його захисту і що відчувають насправді у пеклі, що колись було одним з найгарніших міст Донеччини”, – сказано в дописі.

На відео показано, як бійці ССО підходять до міської забудови і працюють у бік ворога з протитанкових систем.

Напередодні заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що Збройні сили України ще контролюють район “Літак” у Бахмуті, а речник Східного угруповання військ Сергій Череватий казав про утримання південно-західних кварталів міста.

Бої за Бахмут. Передісторія

Місто Бахмут та Бахмутський напрямок на Донеччині протягом шести останніх місяців залишається ареною найзапекліших боїв україно-російської війни. Українське командування на Ставці у президента Зеленського 6 березня ухвалило рішення не виходити з міста, пояснюючи це тим, що оборона дозволить виснажити найбільш боєздатні російські сили. Надалі це рішення підтверджували. Однак “кліщі” навколо українських позицій у Бахмуті поступово стискалися. 3 квітня американський Інститут вивчення війни підтвердив, що росіяни оволоділи будівлею міськради.

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Associated Press заявляв, що якби Бахмут був взятий російськими військами, президент РФ Володимир Путін, “продав би” цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану, а на Україну чинився б тиск щодо пошуку неприйнятних компромісів з агресором.

Станом на середину квітня вуличні бої тривали в центрі міста, окремі будівлі та споруди переходили з рук у руки кілька разів. Однак просування росіян – регулярних військ та підрозділів “Групи Вагнера” – тривало.
Станом на 20 травня Сили оборони України ще контролюють невелику частину забудови в західній частині Бахмута та шляхи постачання.

Водночас після 10 травня ЗСУ в результаті успішних локальних наступальних дій взяли під контроль близько 20 кв. км на південь і північ від околиць Бахмута. Аналітики відзначили, що українські сили прорвалися через російські лінії оборони на південь і південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і на північний захід від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута).

Читайте також:
Ті, що тримають Бахмутський напрямок: війна за Бахмут у розповідях бійців 92-ї і 93-ї бригад ЗСУ. ВІДЕОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна