У РФ трьох розробників ракети “Кинджал” заарештували за держзраду

У Росії трьох розробників гіперзвукових ракет “Кинджал” заарештували за статтею “Державна зрада”. Ученим загрожує довічне ув’язнення.

Про це в середу, 17 травня, повідомило видання The Moscow Times з посиланням на відкритий лист співробітників ІТПМ.

Як відомо, у вівторок, 16 травня, співробітники ІТПМ опублікували відкритий лист, у якому повідомили про арешт за підозрою в держзраді Валерія Звегінцева – доктора технічних наук і головного наукового співробітника, який заснував в інституті лабораторію аерогазодинаміки великих швидкостей. Зокрема, з 7 квітня цього року він перебуває під домашнім арештом.

Водночас його безпосередній керівник, директор ІТПМ Олександр Шиплюк, ще в серпні минулого року був поміщений у СІЗО “Лефортово” через кілька днів після арешту головного наукового співробітника Анатолія Маслова. Їх теж підозрюють у держзраді. Маслова зокрема, запідозрили в передачі Китаю даних, пов’язаних із гіперзвуковими технологіями.

Відомо, що Шиплюк і Маслов понад 10 років займалися гіперзвуковими ракетами.

Загалом у Сибірському відділенні РАН, кримінального переслідування зазнали 16 осіб, включаючи ексглаву, академіка РАН Олександра Асєєва. Один із учених – 54-річний Дмитро Колкер помер у московському СІЗО одразу після арешту.

Своєю чергою, речник диктатора Путіна Пєсков під час брифінгу 17 травня відмовився коментувати затримання розробників ракет “Кинджал”.

Інститут теоретичної та прикладної механіки імені Християновича створено у 1957 році. Він має в своєму розпорядженні серію аеродинамічних установок, серед яких гіперзвукова аеродинамічна труба АТ-303. Основні напрями наукової діяльності ІТПМ – математичне моделювання в механіці, аерогазодинаміка, фізико-хімічна механіка, механіка твердого тіла, деформації та руйнування.

Нагадаємо, 4 травня Повітряні сили оголосили, що українська ППО вперше збила “Кинджал” за допомогою систем ППО Patriot, які Київ отримав з Німеччини та Нідерландів.

Читайте також:
Знищити систему Patriot “Кинджалом” неможливо – Ігнат пояснює

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна