Названо причину сильного вибуху в Києві 4 травня: ЗСУ вперше збили російський “Кинджал”. ПС заперечують

доповнено

Збройні сили України вперше успішно перехопили російську “гіперзвукову” ракету Х-47 “Кинджал” близько 02:40 4 травня у небі над Києвом.

Defense Express отримав фото уламків, зокрема носового обтічника зі слідами ураження ракети Х-47 “Кинджал”, якою росіяни  намагались уразити Київ уночі 4 травня.

Про атаку на столицю в цю ніч офіційно повідомила Київська міська військова адміністрація, зазначивши, що в атаці, окрім дронів-камікадзе Shahed були й ракети – “ймовірно балістичного типу”.

З огляду на фото, уламки без бойової частини впали на стадіоні у межах столиці. На одному з фото – носовий обтічник, який максимально схожий з тим, який використовується саме у ракеті Х-47 “Кинджал” зі складною формою різких переходів діаметра.

Альтернатива у вигляді Х-22 має іншу носову частину, з овальними переходами. Також зафіксований на фото обтічник збитої ракети відрізняється й від балістичної ракети ОТРК “Іскандер”, який “товстіший”.

“На уламку видно, що він отримав ураження з пробиттям, що дозволяє оцінити товщину матеріалу, який необхідний для того, щоб витримати високу температуру під час розгону до гіперзвукової швидкості. А також вказує на те, що перехоплення було доволі ефективним зі знищенням бойової частини ще у повітрі”, – наголошують журналісти.

З цим й пов’язаний потужний вибух, який чули кияни уночі 4 травня.

“Відносно ж повідомлення, що було знищено балістичну ціль, то справа в тому, що “Кинжал” є гіперзвуковим лише у фантазіях росіян. Бо хоча він й розганяється до гіперзвукових швидкостей за рахунок прискорювача, але не може підтримувати таку швидкість постійно. Вже на термінальній ділянці, тобто під час атаки, він заходить на ціль за балістичною траєкторією та має хоча й високу, але далеко не гіперзвукову швидкість”, – пише видання.

У Повітряних Силах в коментарі “Суспільному” спростували збиття балістичної ракети над столицею вночі 4 травня.

“Я вже спростував тисячу разів, ви мали б це бачити вчора. Була ймовірність застосування, але балістичних ракет не зафіксовано. Те, що там розповідають деякі голови військових адміністрацій, вони вже отримали за це”, — сказав речник Повітіряних Сил Юрій Ігнат зранку 5 травня.

Пізніше пресслужба командування Повітряних Сил відмовилась від коментарів і порадила всім звертатися до експертів із Defence Express.

Як писала “Новинарня“, вночі 4 травня РФ вдарила по Україні 24 “шахедами” – ППО збила 18.
Київ відбив усі БПЛА, а в Одесі “прильоти” в гуртожитки.

Читайте також:
Над Майданом Незалежності збили “здичавілий” “Байрактар”. ВІДЕО. ВИПРАВЛЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна