“Анатомія рашизму”: Суспільне мовлення презентувало цикл фільмів про основу російсько-української війни. ВІДЕО

На ютуб-каналі Суспільного мовлення (канал “Перший”) 16 травня відбулася прем’єра авторського документального проєкту Мирослави Барчук “Остання війна”. У той самий час в Києві влаштували презентацію та показ першої частини серіалу. На цьому сеансі побувала і “Новинарня“.

Ідеться про цикл із п’яти майже годинних документальних фільмів, що базується на інтерв’ю з українськими та західними інтелектуалами. Вони розмірковують про коріння імперської агресії, скільки насправді триває російсько-українська війна, як українська армія протистоїть російській і руйнує міф про непереможність “другої армії світу”, як ставитися до “хороших русскіх” та чи існують вони, чому Захід був такий прихильний до “великої російської культури” як ідеологічної зброї Кремля, що означатиме перемога України у цій війні тощо.

У першому фільмі, який має назву “Анатомія рашизму”, команда проєкту дослідила формування ідеології сучасної Росії, наслідком якої стала російсько-українська війна.

За словами журналістки і телеведучої Мирослави Барчук, напевно, після 24 лютого 2023-го кожен із нас ловив себе на думці, що події навколо змінюються, “наче хтось швидко перемотує фотоплівку”, тоді як тобі потрібно зрозуміти, що й чому відбувається. Тож команда проєкту “Остання війна” подивилася на війну як опуклий багатогранник і виокремила для аналізу певні грані. У фільмах ідеться “відверто і чесно про історичні факти й події, які затирались у пам’яті кількох поколінь за радянських часів і до 2022-го не були відрефлексовані ні в Україні, ні на Заході”.

У першій серії учасниками розмови стали: Сергій Плохій, Володимир Єрмоленко, Френсіс Фукуяма, Оксана Забужко, Тарас Лютий, Пітер Померанцев, Віталій Портников, Олеся Островська, Віра Агеєва, Ярослав Грицак, Юрій Прохасько, Мирослав Маринович, Євген Глібовицький, Вахтанг Кебуладзе, Мирослав  Маринович, Ігор Козловський, Олена Стяжкіна, Ахтем Сейтаблаєв, Віктор Ющенко, Павло Казарін, Віктор Єленський, Георгій Коваленко та інші інтелектуали й аналітики. Із двогодинної розмови з кожним сценаристи взяли кілька найважливіших речень для висвітлення обраного питання.

Що стосується серії “Анатомія рашизму”, то вона, серед іншого, шукає відповіді на такі питання:

  • Звідки походить російська ненависть до України?
  • Як і коли насильство одне до одного і до зовнішнього світу перетворилося в Росії на звичний спосіб суб’єктивації?
  • Чому воєнні злочини й геноцидальні війни стали modus operandi для російської армії?
  • Чому світ понад 20 років був інтелектуально і морально сліпим до визрівання фашизму в Росії, і чому усі роки незалежності українське суспільство і влада легковажили загрозами з боку північного сусіда?
  • Як “хороші росіяни” пробують перекласти провину за рашизм на Путіна, відмовляючись від власної відповідальності й колективної відповідальності всього російського суспільства?

“Назва циклу — це алюзія на Франкові рядки “Се ж остання війна! Се до бою чоловіцтво зі звірством стає, се поборює воля неволю”, — розповіла перед прем’єрою Мирослава Барчук.

Продюсер документального циклу Володимир Ладижець висловив переконання, що зараз “важливо говорити вголос про нашу відмінність, адже програш у цій війні означатиме повернення до чергових голодоморів, червоних терорів і всього того жаху, якого наша країна роками зазнавала від нашого сусіда”.

Сценаристкою першого фільму стала Дарія Гірна, режисеркою — Жанна Озірна.

За словами представників каналу, це вперше “Суспільне” реалізує такий великий проєкт із коштів власного бюджету, без грантової підтримки.

Читайте також:
Суспільне презентувало серіал “Колапс: Як українці зруйнували імперію зла” в кіно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна