Суспільне презентувало серіал “Колапс: Як українці зруйнували імперію зла” в кіно

 

У кінотеатрі «Жовтень» в Києві відбулася прем’єра шостої – напевно, найцікавішої – серії документального серіалу «Колапс: Як українці зруйнували імперію зла», присвяченого 30-річчю проголошення Незалежності України.

Документальний цикл про український погляд на розпад СРСР і відновлення Україною Незалежності створено командою кінематографістів-документалістів з Esse Production House на замовлення Суспільного мовника.

Презентували серіал 27 серпня.

Перед початком показу серії з назвою «Незалежність» творці серіалу Ярослав Лодигін, Олександр Зінченко, Сергій Лисенко й Ольга Бесхмельниціна поспілкувались з журналістами та розповіли про те, як зароджувалась ідея документального серіалу, як шукали героїв та чи вплинула «ковідна» криза на зйомки. Модерував дискусію головний редактор дирекції телебачення Суспільного мовлення Юрій Макаров.

«Героями нашого семисерійного фільму стали люди, які пам’ятають усе достеменно. Серед них й ті, хто в 1991 році вже були у зрілому віці. Розповісти цю історію суспільно важливо, адже ці знання — елемент особистої безпеки і запорука розвитку кожного українця, — зазначив Ярослав Лодигін, член правління, відповідальний за платформу телебачення Суспільного. — І я радий, що цьогоріч Суспільному вдалось інвестувати рекордні кошти в документалістику. Це важливо робити й надалі, бо коли є ресурси і знання, створюються унікальні кейси, зокрема такі документальні серіали, які відображають місію Суспільного».

За словами Лодигіна, співпраця з ринком кіноіндустрії у створенні документалістики для Суспільного є критично важливою: «Така модель взаємодії суспільних мовників з приватними кінокомпаніями успішно демонструє себе у всьому світі».

«Ця історія почалася в 2016 році, коли у Варшаві, на кампусі одного з університетів, я мав нагоду поспілкуватися із Станіславом Станіславовичем Шушкевичем, першим керівником незалежної Білорусі. Я тоді йому сказав щось на кшталт: “Дякую, що розвалили СРСР!”, а він мені у відповідь: “Моя роль тут другорядна, дякуйте українцям і Кравчуку”. Тоді і з’явилася думка, що ми не до кінця знаємо всю цю історію. Потім почалися пошуки наших героїв. І хоч коронавірус вплинув на зйомки, та ми зуміли отримати дорогоцінні спогади багатьох причетних до тих подій. Я досі вважаю, що це диво. Бо зробити сім “документалок” за сім місяців, — особливо в умовах, коли ти не можеш нікуди їхати, — хіба не диво?! В Польщу, наприклад, ми в’їжджали дивом, виключно завдяки тому, що посол України в Польщі Андрій Дещиця написав ноту, і нас пустили в цю країну за нотою посольства. У Канаді ми брали інтерв’ю дистанційно, знаходячи виконавців, які відповідали нашим вимогам якості. Крок за кроком ми пройшли цю дорогу разом з командою, і результат, як кажуть, на табло», — підкреслив сценарист «Колапсу» Олександр Зінченко.

До зйомок семисерійного фільму долучився й кіно- та телережисер Сергій Лисенко. На презентації він зазначив: «Мене дуже захопив сценарій Олександра Зінченка. У ході зйомок, звісно, були правки, але це був наш дороговказ, за яким ми йшли, і який нас привів до цього результату. Проєкт має для мене особисте забарвлення, тому що напередодні проголошення незалежності, 19 серпня 1991 року, я був у Севастополі. Відчував якесь дивне хвилювання, навіть страх, але сподівався, що все буде добре. І все було добре. Тепер згадуючи минуле, я розумію, що це був основний поштовх, щоб я зробив цей фільм сьогодні. Вдячний Суспільному і Esse Production House, що повірили в мене, довірили цей масштабний і дуже відповідальний проєкт».

«Для нас кожний проєкт — це новий виклик, підняття планки вище і вище. Завдяки “Колапсу” ми вперше попрацювали із Суспільним мовником, зібрали унікальну команду та зробити все на найвищому рівні. Це і була наша мета», — підкреслила продюсерка Esse Production House Ольга Бесхмельниціна.

У прем’єрному показі взяли участь велика творча група та герої серіалу «Колапс», серед яких народний депутат Верховної Ради кількох скликань Іван Заєць та співачка й громадська діячка Марія Бурмака.

Подивитися серію «Незалежність» у межах документального циклу про історію розпаду СРСР та відновлення Україною Незалежності також прийшли українські державні й культурні діячі, історики, кінокритики та очевидці знаменних подій 30-річної давнини.

Усі серії «Колапсу» включно з останньою — про події Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року — глядачі могли бачити 23 та 24 серпня на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ.
Загалом трансляція документального серіалу, в якому використовувались ексклюзивні архівні відео та спогади очевидців, зібрала біля екранів понад 2 млн глядачів.

Водночас перша серія «День страху», яка розповідає про події 19 серпня 1991 року в Києві на тлі спроби перевороту ГКЧП у Москві, вже доступна на ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ.
Наступні серії на ютуб-каналі будуть виходити щоп’ятниці.

Виробництвом серіалу «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла» на замовлення Суспільного мовника займалася команда кінематографістів документалістів з Esse Production House. Режисер серіалу — Сергій Лисенко, сценарист — Олександр Зінченко. Оператор — Сергій Михальчук. Продюсер та автор ідеї — Ярослав Лодигін. Продюсери — Віталій Шеремєтьєв, Ольга Бесхмельниціна, Ірина Бубнова, Сергій Недзельський.

джерело: Суспільне.медіа

Читайте також:
Як українці імперію зла зруйнували:
до 30-річчя Незалежності на UA: ПЕРШИЙ – політичний трилер зі спростуванням міфів і сенсаціями

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна