Як українці імперію зла зруйнували: до 30-річчя Незалежності на UA: ПЕРШИЙ – політичний трилер зі спростуванням міфів і сенсаціями

 

автор: Олександр Солонько
спеціально для “Новинарні

До 30-ї річниці Незалежності України в ефірі телеканалу UA: ПЕРШИЙ вийде унікальний документальний серіал “Колапс: як українці зруйнували імперію зла”. Автори якого обіцяють не лише розвінчати пропагандистські (зокрема й іноземного походження) міфи про передумови і причини здобуття Україною незалежності, а й створити кілька сенсацій. Адже безпосереднім учасникам тих історичних подій, зокрема Леонідові Кравчуку, вони поставили такі запитання, які до того ніхто ніколи не ставив…

“Ефект доміно” під українським кутом зору

Семисерійний документальний серіал, створений на замовлення і за сценарієм Суспільного мовлення компанією Esse Production House,  пропонує глядачам дуже детальний погляд на процеси, в результаті яких розвалився Радянський Союз і Україна проголосила свою незалежність. Це документальна хроніка і свідчення учасників подій в Україні, США, Канаді, Польщі. Проєкт показує драматичну й напружену історію, яку творці називають політичним трилером

Олександр Зінченко з президентом Польщі у 1990-195 рр. Лехом Валенсою

У кожну з серій закладена одна з вагомих причин розпаду СРСР та проголошення Україною незалежності. Економічні причини. Міжнародний контекст. Наприклад, ефект доміно, який спрацював у Центральній та Східній Європі у 1989-1991 роках. Чи був якийсь вплив Польщі на Україну? Що запустило ланцюгову реакцію в Україні? Це був бурхливий каскад подій”, — каже сценарист проєкту Олександр Зінченко.

За його словами, команда творців прагнула висвітлити роль українців у зруйнування радянської імперії зла, показати український погляд на події без використання пропагандистських прийомів із одночасною відмовою від іноземних наративів. В першу чергу, російських. Зокрема про те, нібито Сполучені Штати цілеспрямовано намагалися наблизити розвал СРСР, що не відповідає дійсності. Більше того — вони цей процес намагалися стримувати, як могли. 

“Колапс” — це в першу чергу історична документалістика. Історія містить багато відповідей на питання сьогодення, дозволяє черпати досвід, вчитися на помилках та здатна позбавити самонадіяної сліпоти щодо майбутнього. Серіал розповідає історію відновлення державності, так як цього не робить, ймовірно, жоден інший проєкт. 

Читайте також:
Київський казус Джорджа Буша-старшого: ганьба й користь знаменитої промови

“Читай, або задушу!”

Президія позачергової сесії Верховної Ради, на якій було ухвалено Акт проголошення незалежності України, 24 серпня 1991 року. Зліва праворуч: Іван Плющ, Леонід Кравчук, Володимир Гриньов. Фото: Історична правда

Значна частина суспільства в Україні досі чітко не визначилися із самоідентифікацією. Не всі можуть відповісти, хто ми є, що таке Українська Держава і яким має бути шлях її розвитку. Проте сам факт здобуття Незалежності дає нам шанс знайти відповіді на ці питання і сформулювати їх таким чином, щоб об’єднати навколо них суспільство. 

Українська Незалежність, яка була одним з важливих фрагментів розпаду комуністичної імперії, дала українцям шанс на побудову суверенної держави. Можливість для відновлення власної ідентичності, власної мовної і культурної програми.

Ми повинні скористатися можливістю
побудови самодостатньої цивілізації,
яка могла б стати
частиною європейської цивілізації
і перестати бути частиною євразійської,
якою Україна стала
після Переяславської ради 1654 року.

Але чи використають українці цей шанс сповна чи ні — це питання майбутнього”, — наголошує журналіст Віталій Портников

Один з перших парламентських кореспондентів в СРСР, який з 1991 року співпрацює з “Радіо Свобода”, Портников працював у Москві і мав можливість слідкувати за процесами, що відбувалися в метрополії радянської більшовицької імперії. Він є одним із тих, чиє інтерв’ю увійшло до фільму.

Журналіст Віталій Портников. Фото: Анастасія Мантач

Також інтерв’ю й коментарі для серіалу дали перший президент України Леонід Кравчук і перший голова Служби безпеки Євген Марчук, президент Польщі Лех Валенса і найближчий соратник покійного президента Росії Бориса Єльцина Геннадій Бурбуліс, письменниця Оксана Забужко, історик із Гарварду Сергій Плохій, професорка із Західного університету Марта Дичок, депутати тодішньої комуністичної більшості і демократичної опозиції, журналісти, головні лобісти визнання Незалежності України у США Надія та Роберт Макконнелли

Загалом відзнято три десятки розмов з учасниками і свідками здобуття Незалежності.

Під час створення серіалу використано унікальні архівні документи, які стали відкритими в останні роки. За цей час було розсекречено багато матеріалів КДБ і ЦРУ, до яких раніше не було доступу.

Автори “Колапсу” віднайшли повний запис історичного засідання Верховної Ради 24 серпня 1991 року, який раніше вважався втраченим, і фото з учасниками тих подій, які раніше ніде не публікувалися. Зокрема й світлину, на якій Дмитро Павличко в ультимативній формі вимагає від голови ВР Леоніда Кравчука зачитати Акт проголошення Незалежності (“Читай, або задушу!”).

Український зміст, західна якість

Фото: Анастасія Мантач

Ґрунтовне змістовне наповнення серіалу доповнюється якісним технічним виконанням. Серіал зняла компанія Esse Production House, яка отримала міжнародне визнання — приз “Кришталевий ведмідь” 71-го Берлінського міжнародного кінофестивалю

Для Суспільного вихід “Колапсу” є важливою подією. Це наш high-end (тобто найвищого класу) серіал. Він знятий якісно, крутою командою кінематографістів, на найкращу доступну в Україні техніку. Серіал точно не загубиться на VoD-платформах (Video on Demand — система індивідуального доставлення абонентові телевізійних програм і фільмів з мультимедіасервера —  “Н”). І коли справа дійде до релізу міжнародної версії, на цих платформах він виглядатиме конкурентоспроможним. Це високоякісний серіал із довжелезною історією підготовки. На телебаченні ми не часто можемо собі таке дозволити, коли мова йде про документалістику” — вважає продюсер серіалу, режисер фільму “Дике поле” Ярослав Лодигін.

Враховуючи те, що зйомки передбачали широку географію, в період пандемічної кризи це стало дуже складним завданням навіть чисто фізично.

Для реалізації проєкту вдалося зібрати дуже сильну команду, яка має досвід роботи над документальними і художніми фільмами. Залучити всіх цих професіоналів — це був справжній челендж. Ми надзвичайно високо піднімали для себе планку з цим серіалом та орієнтувалися на найбільш якісні західні зразки документалістики. Зараз, коли ми вже побачили фінальний результат, можемо вважати, що в нас усе вийшло. Тепер слово за глядачем, який найближчим часом зможе оцінити цей продукт та його виняткову якість”, — ділиться деталями продюсерка серіалу з боку компанії Esse Production House Ольга Бехмельниціна

“Незалежність не звалилася нам в руки “просто так” — за неї боролися і страждали”

Євген Марчук. Кадр із фільму “Колапс”

Складно передбачити, як сприймуть такий серіал у ті часи, коли глядачі все більше звикають до спрощеного продукту, який не вимагає інтелектуальної напруги. Адже “Колапс” — це саме інтелектуальна пожива для допитливих глядачів.

Та попри це, автори сподіваються здобути прихильність широкої аудиторії.

“Знімаючи фільм, режисер обов’язково думає про глядача — для кого, власне, й знімає. Звісно, я в першу чергу думав про українців. Зокрема, хотілося б,  щоб наш серіал подивилися ровесники Незалежності. Щоб вони знали, що насправді Незалежність не звалилася нам в руки “просто так”. Що є люди, які за це боролися і страждали. Ми намагалися показати цей непростий і болісний шлях. Нам і зараз Незалежність коштує крові. І тоді все було набагато складніше, ніж дехто собі уявляє”, — наголошує режисер Сергій Лисенко, відомий за українським історичним бойовиком “Екс”.

Напевне, головною цінністю серіалу “Колапс: як українці зруйнували імперію зла”, крім заявленої якості й унікального змісту, є кут зору, з яким автори підійшли до його створення. Український кут зору на глобальні та локальні події і роль у них українців, яку нам іще варто належним чином оцінити. Не кажучи вже про те, щоб не втратити шанс, який ми отримали 30 років тому. Серіал має допомогти це усвідомити і може стати серйозним ударом по ностальгії за тоталітарним минулим, яку дехто намагається культивувати й досі.

Серіал “Колапс: як українці зруйнували імперію зла” вийде в ефірі телеканалу UA: ПЕРШИЙ 23 серпня о 17:00 (4 серії) та у вівторок, 24 серпня, о 18:00 (3 серії).

Читайте також:
30 років потому: “так” незалежності на референдумі сказали б 83% українців. СОЦІОЛОГІЯ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна