“Вже цього року можемо зробити поразку РФ незворотною”. Зеленський у Німеччині заявив, що вірить в успіх “повітряної коаліції”

Президент Володимир Зеленський заявив, що вірить в успіх домовленості про постачання Україні винищувачів на тлі своїх візитів до європейських столиць, наголосивши: саме зараз час визначити завершення цієї війни вже цього року.

Про це він сказав Німеччині, яку відвідує з візитом уперше після повномасштабного вторгнення РФ, пише “Європейська правда“.

“Час для дій саме зараз. Ми всі хочемо, щоб ця війна нарешті закінчилась, але закінчилась справедливим і чесним миром. Україна і вся Європа мають бути вільними… Саме зараз час, щоб уже цього року ми визначили завершення цієї війни. Вже цього року ми можемо зробити поразку агресора незворотньою”, – сказав Зеленський на спільному брифінгу з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні.

Він подякував Німеччині за найбільший безпековий пакет від початку повномасштабного вторгнення РФ обсягом 2,7 млрд євро.

“Це додаткові системи ППО, ракети до них, нові гармати, снаряди. Все, що є в цьому безпековому пакеті, значно посилить захист України від російського терору”, – підкреслив Зеленський.

Він також зауважив, що сьогодні Німеччина за обсягом допомоги Україні вийшла на друге місце після США, і “це дуже потужно”.

Перед тим він зустрівся з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. У гостьовій книзі президентської резиденції Зеленський також подякував німецькому народу і владі за “фантастичну солідарність” і підтримку.

Зокрема, президент написав: “У найскладніший час в новітній історії України Німеччина виявилася нашим справжнім другом і надійним союзником, рішуче стоячи поруч з українським народом у боротьбі за свободу і демократичні цінності. Разом ми переможемо і повернемо мир в Європу“.

Відповідаючи на запитання журналістів під час брифінгу, Зеленський заявив, що вірить в успіх домовленості про постачання Україні винищувачів.

“Частково мої візити столицями Європи спрямовані саме для цього (формування “коаліції винищувачів” – Ред.).  Я думаю, що у нас буде успіх. Я сьогодні буду звертатися і до німецької сторони, щоб підтримали в цій коаліції Україну. Для нас це дуже важливо”, – наголосив Зеленський.

У цьому контексті, за його словами, важливо координувати свої зусилля і “бути потужними у повітряному просторі”.

На запитання, чи має українська армія достатньо зброї для контрнаступу, Зеленський відповів: “Ще кілька візитів — і все”.

Канцлер ФРН Олаф Шольц, своєю чергою, підкреслив, що виведення російських військ є необхідною передумовою для встановлення миру в Україні.

“Україна готова до миру. Але Україна, цілком зрозуміло і виправдано, хоче, щоб це не означало якесь замороження війни і диктат з боку Росії. Йдеться про імперіалістичний, агресивний напад на українську територію, і тому мир і безпека Європи перебувають  під загрозою”, – зазначив Шольц.

Він наголосив, що говорити про мир необхідно, виходячи з мирної пропозиції українського президента.

“Але Росія має вивести свої війська, тому що без цього взагалі немає про що починати говорити” – додав Шольц, запевнивши Україну в підтримки Німеччини “так довго, як це буде потрібно”.

Зеленський і Шольц дивляться на будівлю Рейхстагу. Фото: ОП

Як пишуть німецькі ЗМІ, Зеленський та Шольц мають разом вилетіти до Аахена, де українському президенту вручать премію Карла Великого.

Візит президента України до Німеччини відбувається в умовах посилених заходів безпеки. Зокрема, літак Зеленського до Берліна супроводжували військові винищувачі, а на дахах деяких будівель за маршрутом його пересування чергують снайпери.

Читайте також:
“Домовилися про зброю та ППО”: Зеленський в Італії зустрівся з президентом і прем’єркою Мелоні, на черзі Папа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна