Українські фоторепортери з Маріуполя стали лауреатами Пулітцерівської премії

У США оголосили лауреатів Пулітцерівської премії за 2023 рік. Серед них – троє українських журналістів.

Про це в понеділок, 8 травня, повідомляє сайт премії.

Найпрестижнішу журналістську премію в номінації “За служіння суспільству” отримало інформаційне агентство Associated Press. Його нагородили за роботу в Маріуполі українських фоторепортерів Євгена Малолєтки і Мстислава Чернова, а також за роботу відеопродюсерки Василіси Степаненко та француженки Лорі Хіннант.

Також у номінації “Міжнародний репортаж” премію за висвітлення подій у Бучі під час російського вторгнення здобули журналісти американського видання The New York Times.

У складі команди NYT працював також репортер “НовинарніСтас Козлюк.

В агенції AP відзначили, що їхні кореспонденти були єдиними міжнародними журналістами в окупованому Маріуполі під час боїв за місто навесні 2022 року.

Associated Press наводить слова заступника мера Маріуполя про те, що увага світу до фотографій та відео АР з Маріуполя змусила росіян відкрити маршрут евакуації, що врятувало життя тисяч мирних жителів.

“Журналісти AP виконували сміливу та важливу роботу в Україні протягом війни, приділяючи увагу, зокрема, людським жертвам конфлікту. Від розвіювання російської дезінформації до сприяння створенню гуманітарного коридору, їхня робота була неймовірною суспільною службою, і ми дуже раді, що вона була відзначена Пулітцерівською радою”, — сказала виконавча редакторка AP Джулі Пейс.

Чернов і Малолєтка та їхній чин

Євген Малолєтка та Мстислав Чернов прибули до Маріуполя напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну та залишалися в оточеному місті понад два тижні. Вони були єдиними журналістами, які документували наслідки обстрілів і блокаду Маріуполя російськими військами для міжнародних видань. Чернов і Малолєтка зокрема фіксували, як рятувальники та поліцейські виносять із пологового будинку в Маріуполі поранену вагітну жінку, як російські війська стріляють по цивільних цілях, як гинуть люди тощо. Разом із ними була продюсерка Василіса Степаненко.

Їхні фото публікувалися в багатьох світових виданнях.

Раніше світлина Євгена Малолєтки з розбомбленого пологового в Маріуполі перемогла на конкурсі World Press Photo як “фотографія року”.

Евакуація фпотерпілих після авіаудару РФ по лікарні в Маріуполі. Фото: Євген Малолєтка / АР

Нагадаємо, що минулого року всім українським журналістам вирішили присудити Пулітцерівську премію в спеціальній номінації “Особлива згадка” “за їхню мужність, витривалість та відданість правдивому висвітленню подій під час безжального вторгнення Володимира Путіна” в Україну.

Пулітцерівська премія

Пулітцерівську премію заснував угорсько-американський журналіст і видавець Джозеф Пулітцер, який після своєї смерті у 1911 році залишив гроші Колумбійському університету. Частину його спадщини використали для створення Пулітцерівської премії. Колумбійський університет вперше вручив її у 1917-му.
Пулітцерівський комітет складається з 19 членів, серед яких провідні журналісти, керівники медіа та науковці.

Читайте також:
Журналісти Чернов і Малолєтка отримали французьку премію за репортажі з Маріуполя

Фотографи заблокованого Маріуполя Чернов і Малолєтка стали лауреатами Премії Ґонґадзе-2022

Росіяни полювали на нас і хотіли змусити сказати, що зроблені фото фальшиві, – журналіст AP Чернов про порятунок із Маріуполя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна