У Росії підірвали авто з письменником-терористом Прилєпіним

доповнено

У Нижньогородській області Росії підірвали автомобіль із письменником Захаром Прилєпіним, який раніше воював за терористичне угруповання “ДНР” і активно підтримує війну Росії проти України: водій загинув, а сам Прилєпін важко поранений.

Цю інформацію підтвердили офіційні російські інформагенції, зокрема “РИА Новости“.

Як зазначає російське інформагентство РБК, Прилєпін повертався в Москву звідкись із території “Л/ДНР” (тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської області). На трасі до Нижнього Новгорода він зупинився поїсти, а після того, як машина продовжила рух, стався вибух. Прилєпін перебував на задньому сидінні і лишився живий, тоді як водій – убитий.

За інформацією телеграм-каналу Baza автомобіль вибухнув за 50 кілометрів від міста Бор.

“Вибух був такої сили, що машину підкинуло вгору й перевернуло. При цьому частину деталей автомобіля розкидало в різні боки. На місці вибуху утворилася велика вирва”.

Як стверджує пресслужба терориста, він “в порядку, обставини події з’ясовуються”.

Деякі джерела пишуть про те, що за життя Прилєпіна борються лікарі, а також про травматичну ампутацію ніг Прилєпіна, але цю інформацію неможливо верифікувати.

“РИА Новости” стверджує, що у терориста “струс мозку і переломи”. З місця вибуху його забрали в лікарню на санітарному гвинтокрилі.

photo_2023-05-06_13-39-00 photo_2023-05-06_13-38-59 photo_2023-05-06_13-39-01
<
>

Як заявляють російські пропагандисти, автомобіль Прилєпіна всю ніч стояв біля його будинку – припускають, що саме тоді в нього й могли закласти вибуховий пристрій. Пишуть також, що потужність вибухівки становила близько 2 кг у тротиловому еквіваленті.

Вибухівку нібито було закладено під капотом у районі водійського сидіння – цілеспрямовано з таким розрахунком, щоб вибух був спрямований на місце сидіння водія (ймовірно, з тим розрахунком, що Прилєпін сам сяде за кермо).

Олександр Шубін

Водієм, який загинув унаслідок вибуху, був 27-річний уродженець Луганська Олександр Шубін “Злой”, який з 2014 року воював за терористичне угруповання “ЛНР”, служив у батальйоні Прилєпіна. У 2018 році він перебрався в Нижньогородську область, де живе Прилєпін із сім’єю.

Російське МВС також повідомило, що затримано чоловіка, який може бути причетним до замаху на Прилєпіна.

Читайте також:
Письменник-терорист Прилєпін створив у Москві політичну партію: хто увійшов

Хто такий Прилепін

Захар Прилєпін (справжнє ім’я – Євген), 7 липня 1975 р.н. – російський письменник і громадський діяч.
За даними ВЦІОМ, у 2015 році він зайняв у РФ другу позицію як “Письменник року” і був найбільш цитованим письменником року в ЗМІ Росії.
За даними компанії “Медіалогія”, в 2016 році Прілєпін став найбільш згадуваним у ЗМІ РФ письменником.

Раніше він був активістом партії націонал-більшовиків Лимонова, прихильником коаліції “Інша Росія”, у 2010 році підписував звернення опозиції “Путін мусить піти”.
У 2014 році, після окупації РФ Криму, Прилєпін “переосмислив” ставлення до російської влади, оголосивши “приватне перемир’я”.

З грудня 2015 року він є “радником” ватажка “ДНР” Олександра Захарченка, відомий також збором коштів та гуманітарної допомоги для бойовиків і населення ОРДЛО.

З 2016 року веде авторську передачу на телеканалі “Царьград”, власник якого Костянтин Малофєєв також відомий спонсоруванням бойовиків на Донбасі.

Після служби в армії Прилєпін навчався в школі міліції і служив в ОМОНі, брав участь у бойових діях в Чечні й Дагестані.

У вересні 2016 року українські письменники Софія Андрухович, Ірина Викірчак, Наталка Сняданко відмовлялись від участі у фестивалі Конрада в Польщі через те, що туди був запрошений Прилєпін. У підсумку організатори фестивалю відкликали запрошення Прилєпіна.

З початку лютого 2017 року він обіймав посаду заступника командира батальйону спецназу “ДНР” по роботі з особовим складом. Як писали проросійські ЗМІ, в ОРДО (окупована територія Донеччини) Прилєпін мав звання “майор армії ДНР”. Перед тим він збирав у Росії кошти та речі на підтримку сепаратистів Донбасу.

“Ми будемо прагнути до того, щоб на білому коні в’їхати в якесь сусіднє місто, яке було залишено [російсько-терористичними військами] в силу різних причин.
Київ – кінцева мета. Приховувати не будемо. Київ – російське місто. Російське українське місто. Наше діло маленьке. Нагорі вирішать… але я думаю, що таких помилок, які були з Януковичем, бути не має…

вся Україна – мета. Жодної іншої мети бути не може”,

– заявляв ще тоді Прилєпін.

У серпні 2018-го поплічник терористів Олександр Жучковський повідомляв, що Захар Прилєпін, який воював на боці “ДНР”, залишив окупований Донбас. Однак той повертався до “ДНР” і надалі.

Читайте також:
Письменник-терорист з РФ Прилєпін розказав, як вбивав українців на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна