Суд у Берліні зняв заборону на українські прапори 9 травня

Берлінський адміністративний суд зняв заборону на демонстрацію українських прапорів на радянських меморіалах у районах Трептов, Тіргартен та Шенхольцер-Хайде, яку раніше оголосила поліція перед акціями 8-9 травня.

Про це берлінському мовнику rbb повідомила українська організація “Віче”, яка оскаржила заборону.

У рішенні суду, яке є в розпорядженні rbb, йдеться про те, що рішення поліції про заборону прапорів Росії та України є “очевидно незаконним”, й вона не надала “жодних доказів того, що громадська безпека перебуває під загрозою”.

Адвокат “Віча” Патрік Хайнеманн у коментарі rbb наголосив, що адміністративний суд Берліна підтвердив правову позицію української громади.

“Заборона на українські прапори є, за словами суду, очевидно незаконною. Той, хто користується своїм основним правом публічно заявити про підтримку українського народу та його історичних жертв у перемозі над націонал-соціалізмом, не становить загрози для громадської безпеки”, – пояснив правник.

Берлінська поліція ще може оскаржити рішення адміністративного суду у вищому адміністративному суді землі Берлін-Бранденбург.

Передісторія

Перед цим 5 травня стало відомо, що берлінська поліція заборонила 8 і 9 травня вивішувати біля радянських пам’ятників як російські, так і українські прапори, а також вмикати маршову музику, щоб забезпечити “гідне вшанування пам’яті загиблих воїнів тодішньої радянської армії”. Поліція також заборонила “вигуки, які, зважаючи на поточну ситуацію, можуть виправдовувати, прославляти або звеличувати війну в Україні”.

Подібні колізії навколо заходів 8-9 травня в Берліні відбувалися і 2022 року. При цьому проросійські російськомовні особи в місці проведення масових акцій вступали в словесні та фізичні сутички з українськими активістами.

Читайте також:
У Берліні рашисти побили знімальну групу “1+1”, – активіст

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна