Боже, храни короля: у Лондоні відбулася коронація Чарльза ІІІ. Україну представляли Денис Шмигаль і Олена Зеленська

У Лондоні в суботу, 6 травня 2023 року, відбулася коронація Чарльза ІІІ — ця церемонія стала першою за останні 70 років коронацією британського монарха, після того як 2 червня 1953 року було короновано матір чинного короля Єлизавету ІІ.

В Україні офіційну трансляцію церемонії вів телеканал “Суспільне.Культура“.

Церемонія і гості

Чарльз Філіпп Артур Джордж Віндзор, який успадкував трон після смерті королеви Елізабет (Єлизавети) ІІ, став “найтривалішим” спадкоємцем престолу в британській історії: він перебував у цій ролі понад 70 років, відколи у 1952 році його мати стала королевою. Коли Чарльз офіційно став спадкоємцем, йому було три роки, а на час смерті Єлизавети ІІ залишалося два місяці до 74-річчя.

Порівняно з попередніми, коронація Чарльза ІІІ відбувалася за скороченою процедурою.

До Вестмінстерського абатства, де відбувалася коронація короля Чарльза III та королеву-консорта Каміллу в кареті супроводжували військові королівської кінноти.

Король Чарльз ІІІ та королева-консорт Камілла їдуть на церемонію коронації

Архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі – духовний лідер англіканської церкви, главою якої офіційно є британський монарх – поклав корону Святого Едуарда на голову Чарльза III.

Корона Святого Едуарда була виготовлена для коронації Чарльза (Карла) ІІ у 1661 році з цільного 22-каратного золота, має висоту понад 30 см і важить приблизно 2,23 кг. Вона зберігається у Тауері й використовується виключно під час коронацій, тож чинний король більше ніколи її не надіне.

На церемонію було запрошено близько 2200 осіб: прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та інші представники британської влади, очільники держава та політики з різних країн, знаменитості, члени королівських сімей Європи, кавалери Ордена Британської імперії тощо.

Зокрема, гостей були присутні президенти Франції та Польщі Еммануель Макрон і Анджей Дуда, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн тощо.

Під час церемонії коронації у Вестмінстерському абатстві

Прикметно, що на церемонію принципово не отримали запрошення представники Росії, Білорусі, М’янми, Афганістану, Сирії, Венесуели та Ірану.

Хто представляв Україну

Україну представляли прем’єр-міністр Денис Шмигаль та дружина президента Олена Зеленська.

Саме їхнє фото з Чарльзом відкриває звіт про зустріч короля із главами держав, що прибули на коронацію, на офіційній сторінці королівської родини в інстаграмі.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений The Royal Family (@theroyalfamily)

Сполучені Штати Америки також представляла перша леді Джилл Байден, яку супроводжувала онучка Фіннеган. Обидві дами дуже символічно вдяглися в кольорах українського прапора: Джилл була повністю у блакитному, а Фіннеган – у жовтому.

Джилл та Фіннеган Байден прибули на церемонію коронації Чарльза ІІІ

Напередодні дружини президента США та президента України разом поспілкувалися з дружиною спадкоємця престолу принца Вільяма, герцогинею Уельською Кетрін.

Джилл Байден, герцогиня Уельська Кетрін та Олена Зеленська. Фото: Kensington Palace

Глава українського уряду Денис Шмигаль, своєю чергою, поспілкувався з британським колегою Ріші Сунаком та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

У розмові із Сунаком, зокрема, обговорили підтримку України в євроатлантичному напрямку та підготовку до Конференції з питань відновлення України, яка відбудеться цього року в Лондоні.

Під час спілкування з очільницею Єврокомісії Шмигаль, за його словами, порушив питання експорту й транзиту української аграрної продукції через країни ЄС, зокрема складної ситуації, що виникла на пункті пропуску з Польщею.

Окрім того, прем’єр-міністр України мав окрему зустріч із міністром закордонних справ Великої Британії Джеймсом Клеверлі.

А напередодні коронації Денис Шмигаль та Олена Зеленська разом із міністром оборони Сполученого Королівства Беном Воллесом ознайомилися з процесом навчання чергової групи українських військовослужбовців, що проходять підготовку в Британії. Загалом таку підготовку там пройшли вже майже 15 тисяч українців.

Читайте також:
Король Чарльз ІІІ відвідав навчання українських військовослужбовців в Англії


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.