Померла королева Великої Британії Єлизавета ІІ

На 97-му році життя у шотландському замку Балморал у четвер, 8 вересня, померла королева Великої Британії Єлизавета II.

Про це офіційно повідомив Букінгемський палац, пише BBC.

Раніше цього ж дня ЗМІ “передчасно” поширювали повідомлення про смерть королеви, яке не було підтверджено офіційно.

Наступним монархом Великої Британії стане старший син Єлизавети – 73-річний принц Чарльз. Його дружина, 75-річна Камілла, стане королевою-консортом (це означає, що дружина короля має рівний із ним соціальний статус і має жіночий еквівалент його монархічного титулу).

За кілька годин до офіційного оголошення про смерть монархині її взяли під медичний нагляд через занепокоєння лікарів станом її здоров’я.

Після цього всі діти й онуки Єлизавети II вирушили до замку Балморал у Шотландії, а британський суспільний мовник BBC змінив сітку мовлення.

У королеви було четверо дітей, вісім онуків та 12 правнуків. Навіть молодший син Чарльза, онук Єлизавети принц Гаррі разом із з дружиною Меган Маркл цими днями перебував у Європі, хоч останнім часом подружжя мешкає у США. Він також вирушив до Шотландії, проте застати бабусю живою, швидше за все, вже не встиг. Його старший брат, принц Вільям, встиг приїхати в замок до смерті Єлизавети.

За два дні до своєї смерті, 6 вересня, королева зустрілася з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, який залишав свою посаду, а потім із новою прем’єркою Ліз Трасс, яку призначила на цю посаду. І це вперше за весь час свого правління Єлизавета призначала главу уряду не в Букінгемському палаці.

Королева Єлизавета ІІ народилася 21 квітня 1926 року.

Вона зійшла на трон у 1952 році після смерті свого батька, короля Георга VІ, і правила понад 70 років – це найдовший термін правління британського монарха в історії держави.

Читайте також:
Помер герцог Единбурзький Філіп – чоловік Єлизавети ІІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна