Китай уперше проголосував за резолюцію ООН, в якій РФ названо агресором

Китай уперше на Генасамблеї Об’єднаних Націй підтримав резолюцію, в якій Росію названо агресором, хоча раніше або утримувався, або голосував проти.

Про це ввечері в понеділок, 1 травня, повідомив у твіттері постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

“Спроба РФ зняти згадку про агресію щодо України провалилася в Генасамблеї. Проти резолюції проголосували п’ять відомих борців із правами людини – РФ, Білорусь, Нікарагуа, Сирія, КНДР”, – написав Кислиця, супроводивши пост фото табло з результатами голосування.

Як випливає із запису Кислиці, йдеться про резолюцію A/77/L.65 щодо співпраці Організації Об’єднаних Націй із Радою Європи, яку було ухвалено 26 квітня.

Документ ухвалюється щорічно. В редакції 2023 року, зокрема, йдеться про російську агресію проти України та Грузії.

“За” неї проголосували 122 країни, “утрималися” – 18, “проти” – 5.

Крім Китаю, “за” голосували також Індія, Казахстан та Бразилія, які раніше в ООН займали нейтральну позицію.

“Безпрецедентні виклики, які постали перед Європою після агресії Російської Федерації проти України, а до цього – проти Грузії, та припинення членства Російської Федерації в Раді Європи, потребують посилення співпраці між Організацією Об’єднаних Націй та Радою Європи, зокрема, з метою якнайшвидшого відновлення та підтримання миру і безпеки на основі поваги до суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої держави”, – сказано в резолюції.

Нагадаємо, 26 квітня Володимир Зеленський вперше після повномасштабного вторгнення РФ провів телефонну розмову із головою КНР Сі Цзіньпіном. Вони розмовляли майже годину.

Читайте також:
Китай відправить з візитом в Україну експосла КНР в Росії, щоб врегулювати “українську кризу”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна