Зеленський, як і в 2014-му, пропонує воєнкомів – на фронт, а фронтовиків – у військкомати

Президент Володимир Зеленський рекомендував головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному відправляти керівників територіальних центрів комплектування (колишніх військових комісарів) на фронт, а замість них призначати військовослужбовців, які зазнали поранень.

Про це у п’ятницю, 28 квітня, заявив міністр оборони України Олексій Резніков на пресконференції в Києві, передає DW.

“Є одна з простих рекомендацій президента України Володимира Зеленського – верховного головнокомандувача. Я можу її озвучити, вважайте, що це інсайд. Він дав серйозну рекомендацію головкому Валерію Залежному: переважну більшість воєнкомів, які давно сидять [у ТЦК і СП], відправляти як військовослужбовців на лінію фронту. А скеровувати на їхнє місце військовослужбовців, які отримали поранення, мають звання героя, які знають, зокрема, як правильно проводити роботу з реалізації мобілізаційних потреб”, – сказав Резніков.

Так міністр прокоментував випадки зловживань з боку працівників ТЦК, зокрема в Черкасах.

На його думку, реформа центрів комплектування “вже давно – на часі”. “Там багато людей, які сидять там віками, поросли мохом і корінням”, – зазначив Резніков.

Міністр нагадав, що центри комплектації входять до структури Сухопутних військ ЗСУ, водночас їхньою роботою опікується і новопризначений перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк, який сам є військовиком.

За словами Резнікова, за фактами можливих порушень з боку ТЦК здійснюються службові перевірки, і в разі виявлення порушень справи передаються правоохоронним органам.

Водночас він розповів, що для зменшення навантаження на ТЦК Міністерство оборони разом із Міністерством цифрової трансформації розвивають проєкт “Оберіг”, який передбачає оцифрування всіх документів, що накопичились за багато років в архіві. Після імплементації ініціативи багато документів будуть підтягуватись автоматично.

Як приклад Резніков навів документи про одруження. “Якщо ви одружились і не повідомили про це як військовозобов’язаний центр комплектації, то ви – порушник закону. Я думаю, що 90 відсотків хлопців – порушники закону. Зараз система дуже проста: факт реєстрації відбувся, Мін’юст дані дав і все буде підтягуватись автоматично”, – зазначив міністр.

Контекст: інцидент з повістками в Черкасах

Напередодні в соціальних мережах поширили відео з камер спостереження, на якому троє працівників ТЦК у Черкасах під час вручення повістки застосовують силу проти цивільного.

У Черкаському обласному ТЦК заявили, що відео вирване з контексту, а обставини значно ширші, ніж показано у фрагменті. За їхніми словами, громадянин почав ображати військовослужбовців, погрожувати фізичною розправою та застосував фізичну силу до одного з військових. Водночас за фактом інциденту призначили службову перевірку.

Резніков назвав інцидент неприпустимим: “Чітко в законі прописано, в який спосіб і як вони мають діяти”.

Нагадаємо також, що ініціатива відправки військових комісарів до зони бойових дій і залучення до роботи у військкоматах учасників війни з Росією вперше була реалізована ще під час АТО 2014 року.

Читайте також:
Уряд дозволив військкоматам надсилати повістки незалежно від місця обліку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна