ЗСУ вже контролюють територію на лівому березі Дніпра у Херсонській області, – ISW

Американський Інститут вивчення війни стверджує, що українські війська зайняли позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області.

Про це йдеться у звіті ISW 22 квітня.

Аналітики інституту переказують, що російські “воєнкори” надали достатньо географічно прив’язаних відеоматеріалів і текстових повідомлень, які підтверджують, що українські сили зайняли позиції на східному березі Херсонської області.

“Геолокаційні кадри, опубліковані російським блогером 22 квітня, показують, що українські сили зайняли позиції на березі Дніпра на північ від міста Олешки (7 км на південний захід від Херсона) і просунулися до північної околиці населеного пункту на трасі Е97, а також на захід від Дачі (10 км на південь від Херсона).

Ці кадри також вказують на те, що російські війська можуть не контролювати острови на річках Кінка та Чайка, розташовані менш ніж за пів кілометра на північ від геолокаційних позицій українських військових біля Антонівського мосту”, – йдеться у звіті ISW.

Мапа ISW

В інституті зазначили, що 20 і 22 квітня російські “воєнкори” стверджували, що українські сили утримують позиції на східному березі Херсонської області вже кілька тижнів, встановили стабільні лінії постачання до цих позицій і регулярно здійснюють вилазки, що вказує на відсутність російського контролю над цим районом.

В ISW відзначили, що на карті бойових дій ще одного російського блогера стверджується, що російські сили не контролюють деякі острови в дельті Дніпра на південний захід від Херсона, що свідчить про можливе просування українських військ на ці острови.

Аналітики також зауважили, що деякі російські “воєнкори” скаржилися, що низька інтенсивність вогню артилерії через надмірну централізацію російського військового командування дозволила українським військам висадитися на східному березі.

“Російські війська, можливо, надають перевагу утриманню оборони в міських районах, таких як Олешки та Нова Каховка, залишаючи острови в дельті Дніпра безлюдними. Масштаби і наміри цих українських позицій залишаються незрозумілими, так само як і здатність і готовність України утримувати стійкі позиції в цій місцевості”, – зазначили в інституті.

В ISW наголосили, що вперше визнають територію на східному березі Дніпра Херсонщини такою, що контролюється Україною, оскільки лише зараз отримала надійні геолокаційні зображення українських позицій на східному березі, а також російські повідомлення з різних джерел про тривалу українську присутність на цій ділянці.

Нагадаємо, що 22 квітня ISW вже транслював дані про те, що ЗСУ зайняли позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області.
У попередні дні ССО ЗСУ нещодавно поширювали кілька повідомлень, які могли бути пов’язані з бойовими виходами українських підрозділів на лівий берег Дніпра на Південному напрямку.

Читайте також:
Водолази працювали на дні річки: ССО розповіли про звільнення одного населеного пункту на Херсонщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна