Свідчення “вагнерівців” “Гулагу.нет” про їхні воєнні злочини в Бахмуті: про що й навіщо розповіли

доповнено

Російський правозахисний проєкт “Гулагу.нет”, яким керує Володимир Осєчкін, оприлюднив гучні свідчення щодо воєнних злочинів найманців приватної військової кампанії “Вагнер” на території України.

Відео опубліковане на каналі “Гулагу-нет” 17 квітня.

Про злочини, скоєні ними самими та їхніми підрозділами під час боїв за міста Соледар і Бахмут Донецької області, по відеозв’язку Осєчкіну розповідають два колишні командири штурмових відділень “Групи Вагнера”:

  • колишній засуджений з ІЧ-13 УФСІН Росії по Саратовській області Азамат Улдаров (помилований указом президента РФ Путіна від 23.08.22 р.),
  • колишній засуджений з ІЧ-1 УФСІН Росії по Воронезькій області Олексій Савічев (помилований указом Путіна від 02.09.2022 р.).

Їх завербував до ПВК “Вагнер” очільник компанії Євген Пригожин наприкінці серпня та на початку вересня 2022 року. Щодо Савічева, то він провів на зонах близько 30 років, але підрозділі “зеків Вагнера” отримав командирську посаду як найстарший за віком.

“Без співучасті Путіна та Пригожина ці особи відбували б термін позбавлення волі в колоніях Федеральної служби виконання покарань, але натомість російська влада відправила їх на війну, попередньо навчивши вбивати інших людей”, – зазначає Осєчкін, коментуючи участь двох “зеків” у реалізації “програми Путіна-Пригожина, відомої як “Проект “К”.

Азамат Улдаров

Олексій Савічев

Серед іншого, звільнені в’язні оповідають подробиці розстрілу на Донеччині понад 20 українських дітей і підлітків, старших 15 років (бо “вагнерівців” їх вважали не мирними мешканцями, а потенційними бійцями ЗСУ).

Також “зеки” згадують про зачистку житлових будинків і підвалів з убивством всіх жителів, які залишаються всередині, в тому числі дітей.

Савічев розповідає, як він за наказом вищих командирів підривав гранатами та підпалював бензином яму приблизно з 60 тілами поранених і полонених українців та інших “вагнерівців”.

Крім іншого, він описує розстріл “вагнерівцями” багатьох “500-х” російських військових – тих, хто вирішив залишити війну та відмовився виконувати накази командування.

Улдаров, відповідаючи на запитання ведучого, вказує, що повернутий з полону “вагнерівець” Нужин справді був убитий кувалдою. А багато цинкових домовин, які отримують дружини й матерів в Росії, насправді порожні.

Також обидва колишні командири вказують на величезну кількість загиблих “вагнерівців” при здобутті Соледара й Бахмута.

Осєчкін підводить своїх співрозмовників до зізнань у тому, що очільник “Групи Вагнера” Євген Пригожин сам віддавав злочинні накази про розстріли та вбивства, а також “схвалював терористичні методи та жорстокість”.

“Азамат та Олексій перебувають у Росії, 100% вони не перебувають під будь-яким впливом СБУ, ЦРУ тощо. Вони протягом тижня давали докладні і послідовні свідчення в ході відео- та аудіоопитування…” – зазначає керівник “Гулагу-нет”, зазначаючи, що “дані свідоцтва – прямі підстави для організації щодо Пригожина Є.В., Уткіна Д.В. та їхніх спільників кримінального переслідування за фактами десятків жорстоких вбивств та серії воєнних злочинів і злочинів проти людяності”.

Показово, що Улдаров, зізнавшись у багатьох воєнних злочинах і вбивствах та визнавши неправомірний характер російської агресії, наприкінці розмови говорить, що хотів би і надалі брати участь у війні, але вже в лавах збройних сил РФ.

Коментар

Перевірити правдивість свідчень колишніх “зеків” складно.

У ході інтерв’ю Улдаров і Савічев неодноразово протиставляють підрозділи “Вагнера”, які чинять на війні беззаконня, регулярним підрозділам під егідою міністерства оборони Росії.

З цього складається припущення, що оприлюднення такого резонансного відео може бути виявом внутрішньої боротьби російських силових груп та спробою “групи міноборони” (Шойгу) усунути “групу Пригожина”, чи принаймні зменшити її вплив на Путіна.

Засновник “Гулагу.нет” Володимир Осєчкін пише, що Улдаров і Савічев перебувають у Росії, хоча самі вони стверджують, що в “Групі Вагнера” зрадників обов’язково “обнуляють”.

Сам Осєчкін вже тривалий час перебуває у Франції.

Нагадаємо, раніше проєкт Gulagu.net зупинив програму “евакуації” з РФ до Євросоюзу російських вояків, що нібито “розкаялися”, коли серед них виявився воєнний злочинець.

Реакція ОГП

Після публікації зізнань імовірних “зеків Вагнера” про вбивства цивільних осіб, зокрема дітей, Офіс генерального прокурора України відкрив кримінальне провадження.

Як повідомляє Офіс генпрокурора, до реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни. Обставини, озвученні в інтерв’ю, будуть перевірені у межах розслідування кримінальних проваджень, їм буде надана відповідна правова оцінка.

Читайте також:
“Вагнерівці” в Бахмуті страчують українських військових через обезголовлення, – ISW про фото з соцмереж

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна