ГУР знає, хто відрізав голову українському бійцеві. Але той росіянин напевно “більше не існує”

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що ГУР знає ім’я російського військового, який відрізав голову українському полоненому.

Про це він розповів в інтерв’ю NV.ua, яке опубліковане 17 квітня.

За словами Буданова, випадки таких злочинів “поодинокі”.

“Але повертаючись до першої частини вашого запитання: де він і чому я кажу, що не можу вам відповісти. Є трошки інша статистика. Якось так склалося, що майже всі з тих, хто робив такі речі (де це було нам чітко відомо), більше не існують. Тому не думаю, що ця людина стане винятком”, — сказав Буданов.

На запитання про те, чи причетна до цього українська розвідка, начальник ГУР відповів: “Просто так сталося”.

Передісторія

Як писала “Новинарня“, ввечері 11 квітня російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

У кадрі полонений спершу кричить: “Больно!”, потім стихає і припиняє опір. Росіянина в цей час підбадьорюють його товариші, закликаючи йти “до конца, нах***”, перепиляти хребет, “в мешок её нах*** и отправить командиру” тощо.
Зрештою воєнний злочинець віднімає голову від тіла і показує на камеру тому, хто знімає відео. Обличчя ката закриває балаклава.

Подія, ймовірно, відбулася ще влітку, принаймні на деревах і кущах – яскраво-зелене листя.

Під час екзекуції в кадр потрапляють військовий квиток зразка ЗСУ, який лежить на землі, а після звірства рашисти демонструють у кадрі бронежилет із патчем Збройних сил України та називають замордованого “найманцем”.

Імовірно, першоджерелом відео стала телеграм-сторінка ДШРГ “Русич“. Це російська диверсійно-штурмова розвідувальна група неонацистського спрямування, яку очолює (чи очолював) Олексій Мільчаков.

Одразу після цього журналісти виявили ще одне відео, на якому, ймовірно, стратили двох українських військових через обезголовлення.

12 квітня СБУ почала слідство після оприлюдненого в мережі відео зі стратою полоненого українського воїна за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни.

Також 12 квітня президент Володимир Зеленський виступив зі зверненням після оприлюднення відео зі стратою українського полоненого, заявивши, що “світ має це бачити” та реагувати.

Архівне відео з декапітацією поширили наступного дня після того, як у мережі потрапило фото з відрізаною головою – імовірно, українського воїна – в Бахмуті.
Нагадаємо, 10 квітня російські канали поширили світлину з людським черепом, почепленим на дереві (імовірно, вже навесні). Ішлося про те, що злочин вчинили бойовики ПВК “Вагнера”.

Читайте також:
Відео страти полоненого українця реальне:
так терористи з армії РФ “пов’язують кров’ю воєнних злочинів” своїх новачків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна