У “витоку” секретних документів Пентагону є фейкова і застаріла інформація, – Резніков

У “злитих” в мережу “секретних документах” Пентагону є неправдива інформація і така, що вже застаріла.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков на спільному брифінгу з очільницею міноборони Іспанії Маргаритою Роблес, передає “Суспільне“.

“Я їх уважно подивився — там багато інформації, що не відповідає дійсності. А та інформація, яка відповідає дійсності, вже втратила актуальність.Тобто це мікс правди та неправди. Тому моє припущення: ця акція (“витік документів”) була зроблена навмисно”, — сказав Олексій Резніков.

За його словами, це спеціальна інформаційна психологічна операція (ІПСО).

“Бенефіціаром цієї операції є Росія, її союзники та прихильники. Мета цієї операції — понизити довіру між партнерами, США в першу чергу та інших країн”, — сказав міністр оборони України.

Передісторія

На початку квітня видання The New York Times повідомило, що Пентагон розслідує появу у Twitter і Telegram нібито засекречених військових документів із планами США і НАТО щодо посилення української армії напередодні контрнаступу. Зазначається, що документи не містили конкретних планів бойових дій. Частина звітів базується нібито на таємного прослуховуванні українського керівництва. Надалі сталися інші “витоки”, які стосуються не лише України.

В українській військовій розвідці інформацію про “витік” секретних даних назвали фейком.

Водночас надалі CNN інформувало, що через “витік” Україна змінила деякі військові плани.

Міністр оборони США Ллойд Остін 11 квітня заявив, що витік секретних документів Пентагону сприймається дуже серйозно, з цього приводу триває розслідування Міністерства юстиції США.

Журналісти Bellingcat зазначили, що “конфіденційні документи”, датовані березнем, були спочатку розміщені на каналах Discord і розповсюджувалися зокрема на комп’ютерній грі Minecraft і фендомі філіппінської знаменитості у YouTube. Згодом витік документів поширився на інші сайти, і лише потім інформація почала з’являтися на проросійських каналах у телеграм та у світових медіа. У Bellingcat також звертають увагу на те, що всі опубліковані в мережі документи були сфотографовані, а не відскановані.

Читайте також:
“Витік був, підмалювали, до наступу відношення не має”: медіаексперт Золотухін ознайомився зі оприлюдненими “секретами Пентагону”

Україна ухвалюватиме рішення про початок контрнаступу в останній момент, – Данілов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна