“Повернись живим” завершив збір на 25 розвідувальних комплексів “Шарк”

Фонд компетентної допомоги армії “Повернись живим” і компанія ОККО завершили збір 325 мільйонів гривень на 25 розвідувальних комплексів “Шарк” для Сил оборони України.

Про це повідомила пресслужба фонду у понеділок, 10 квітня.

Зазначається, що збір тривав із листопада 2022 року.

З кожного проданого на АЗК ОККО літра брендового пального Pulls компанія перераховувала по 1 гривні на “шарки”. Також небайдужі напряму переказували кошти на спецрахунок “Повернись живим”.

До кожного з 25 комплексів “Шарк” вартістю 13 млн грн входить обладнане пунктом управління прохідне авто Torsus Terrastorm від Pulsar Expo, пускова установка і два БпЛА від Ukrspecsystems, які мають розмах крил 3,4 м, здатність працювати у повітрі до 4-х годин і стійкість до засобів РЕБ.

Камера цих БпЛА дає змогу здійснювати адаптивний трекінг цілі навіть при швидкості об‘єкта у 100 км/год.

У рамках ініціативи для армії також закуплять іще 25 резервних безпілотників, щоб вчасно можна було замінювати апарати, втрачені чи пошкоджені під час завдань.

Поки тривав збір, готували і 25 екіпажів для управління БпЛА.

“Мільйони українців долучилися заради допомоги війську до нашого з ОККО проєкту, і ми вдячні кожному. Перший із комплексів «ШАРК» — вже у ЗСУ. А скоро й решта 24 вестимуть розвідку уздовж усього фронту. Відстежуватимуть рух ворога й коригуватимуть вогонь артилерії на глибину до 60 кілометрів. А значить, збережуть життя наших захисників і наближатимуть перемогу у війні з росією. Важливо, що це не окремі безпілотники, а самодостатні автономні комплекси у повнопривідному мікроавтобусі, спеціально розробленому командою Фонду під їхню роботу. Це значно збільшує мобільність і можливості екіпажів, убезпечує їх”,  – прокоментував директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

“Ми це зробили. Дякую кожному з мільйонів українських водіїв, що долучились до ініціативи. Гуртом ми змогли доволі швидко акумулювати необхідну суму на розвідкомплекси для підсилення армії. Буквально щотижня на лічильну ми бачили плюс один новий «Шарк». І така ваша залученість і підтримка вражають. Ви спонукаєте нас не зупинятися. Тож сьогодні ми підбиваємо підсумки однієї ініціативи, а вже завтра ми стартуємо з новим, не менш масштабним проєктом допомоги ЗСУ разом із «Повернись живим» і вами”, — сказав керівник ОККО Василь Даниляк.

Читайте також:
Перший розвідкомплекс “Шарк” від “Повернись живим” і ОККО – вже у війську. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна