Подоляк прогнозує деокупацію Криму за 5-7 місяців

Україна зможе деокупувати Крим за 5-7 місяців – при цьому війна триватиме, доки не буде звільнено всю територію України.

Таку думку висловив у інтерв’ю “Радіо Свобода” радник керівника офісу президента.

“Ми точно, за дуже короткий час, з історичної точки зору це дуже мало шість місяців, чи п’ять, чи сім місяців, ми будемо знаходитись в Криму. Можливо, це занадто оптимістично, але це оптимізм, який є математично вивіреним. Я ще раз кажу, немає в Росії достатнього ресурсу, щоб втримати ситуацію. Логіка війни, абсолютно очевидна, і ми точно можемо проговорити реалії Криму на набережній в Ялті. І ми зможемо точно говорити про абсолютно ефективне майбутнє Криму”, – сказав Подоляк.

На питання чи буде війна за Крим, Михайло Подоляк відповів, що це війна не за якусь певну територію, а війна за право на існування цивілізованого світу.

«Буде війна не за Крим! Буде війна за право існування демократичного світу, в рамках міжнародного права. За це йде війна. Це не війна за територію, територія це тільки один із елементів. Це війна за право того, щоб ніхто не міг прийти до вас додому і сказати: «Дивіться, в мене трошки більше зброї, в мене трошки більше крилатих ракет, тому віддайте мені оте, що я хочу». Це сьогодні йде війна за право на існування цивілізованого світу. І в цьому цивілізованому світі місця Росії, в такому вигляді, немає. І тому безумовно, війна буде йти поки не буде звільнена вся територія України».

У Росії і ракетне, і снарядне виснаження очевидне, підкреслив Михайло Подоляк. Це не означає, що вони не продовжать обстріли, але на думку радника керівника ОПУ, Росія не втримає ні Крим, ні Донецьк, ні Луганськ.

Чи може стати Крим предметом переговорів між Україною та Росією? На це питання Михайло Подоляк відповів ствердно, але такі переговори можливі лише після того як Росія виведе свої війська з території України, з усіх окупованих територій.

«Чи може бути в той момент, коли ви починаєте відвід військ з території України розмови про дипломатичний спосіб виходу з Криму? Так, якщо ви сьогодні починаєте виводити війська, то безумовно ми можемо почекати поки там день-два-три, поки ці війська будуть виходити разом з людьми. В Крим вони натягнули багато людей з Російської Федерації, які незаконно отримали, наше майно. У 2014-му році багато громадян України були змушені покинути півострів Крим. Безумовно ми можемо почекати пару днів, поки вони зберуть там частину якусь своїх речей і виїдуть через Керченський міст, який буде демонтовано».

Після виведення російської армії з України можна буде говорити про взаємні безпекові гарантії. Михайло Подоляк переконаний, що на кордоні має бути 100 кілометрів демілітаризованої зони.
Росія не буде мати права тримати біля кордону з Україною ні зброю, ні арсенали, ні живу силу. Друга тема для обговорення – це компенсації за зруйновану інфраструктуру, третя – це військові злочини, які мають отримати належну юридичну оцінку.

Читайте також:
Секретар РНБО запропонував 12 кроків деокупації Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна