Кислиця на Радбезі ООН: Путіну знадобилося 4 дні, щоб порушити обіцянку, дану Сі

Росія бреше і нехтує навіть тих, кого оголошує своїми друзями і стратегічними партнерами – про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН щодо обговорення погроз президента РФ  розмістити ядерну зброю в Білорусі.

Про це в п’ятницю, 31 березня, повідомляє “Укрінформ“.

“Путіну знадобилося лише чотири дні, щоб порушити ще одне зобов’язання, яке він нещодавно взяв на себе з лідером КНР у спільній заяві, підписаній 22 березня 2023 року. У документі проголошується, що “всі держави, які володіють ядерною зброєю, повинні утримуватися від розгортання ядерної зброї за межами своїх національних територій”, – зазначив Кислиця.

До честі китайської сторони, додав Кислиця, “вона дуже розумно нагадала Москві, що ядерну війну неможливо виграти й вести і що необхідно запобігти розповсюдженню ядерної зброї”.

На відміну від Росії, позиція Китаю щодо ядерної зброї є твердою і чіткою, наголосив дипломат.

Постійний представник нагадав, що Україна є учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, а також підписала в 1994 році Будапештський меморандум щодо надання гарантій безпеки у зв’язку з приєднанням до ДНЯЗ.

Україна відмовилася від третього за величиною ядерного арсеналу у світі, підкреслив Кислиця, проте одна з держав-гарантів – Російська Федерація – не виконала своїх зобов’язань за Будапештським меморандумом і знову демонструє, що сприймає ядерну зброю як інструмент погроз і залякування, а не засіб стримування і запобігання війні.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 березня 2023 року президент країни-агресорки Володимир Путін, щодо якого МКС видав ордер на арешт, заявив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю у Білорусі.
Раніше, у лютому, він оголосив про “призупинення” участі РФ у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь зі США.

Читайте також:
МЗС України – про доповіді Місії ООН щодо прав людини на війні: “Не урівнюйте жертву й агресора”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна