Російська ядерна зброя їде в Білорусь: схема була задіяна завчасно і не пов’язана з нашими снарядами зі збідненим ураном

Після того як російський диктатор Володимир Путін заявив, що планує розмістити на території Білорусі ядерну зброю, в Пентагоні зазначили: немає жодних ознак того, що РФ готується застосувати її по Україні. При цьому є всі ознаки, що Москва готувалася завезти ядерні ракети в Білорусь ще до вторгнення в Україну.

Про те, що Кремль розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі, а сховище для неї буде готове до липня, Путін сказав в інтерв’ю, яке в суботу, 25 березня, показав пропагандистський канал “Росія 24”, передає “Радіо Свобода“.

За словами Путіна, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вже довгий час просив його розмістити цю зброю в країні. Як заявив російський президент, до 1 липня в Білорусі має завершитися будівництво сховища для тактичної ядерної зброї.

Крім того, Білорусі передано ракетний комплекс “Іскандер”, який може використовувати цю зброю, і літаки, що можуть нести ядерні ракети.

Як випливає зі слів Путіна, рішення розмістити ядерну зброю в Білорусі було остаточно ухвалено нібито після того, як Велика Британія заявила про намір надати Україні танкові снаряди зі збідненим ураном.

Такі снаряди мають підвищені бронебійні властивості і не належать до ядерної зброї, і Росія їх такими не вважає. Сам Путін сказав, що в Росії є “сотні тисяч таких снарядів”. Однак кремлівська пропаганда надмірно запалилася після заяви з Британії, звинувативши Лондон у “ядерній ескалації” і пообіцявши відповідні заходи.

При цьому з нинішнього інтерв’ю Путіна випливає, що ракетний комплекс і літаки були передані Білорусі задовго до британської заяви. Про це раніше говорив і Лукашенко.

Будівництво сховища, очевидно, також почалося раніше, ніж стало відомо про плани постачання Україні британських боєприпасів зі збідненим ураном. Так що вочевидь ідеться лише про формальний привід, який використала російська пропаганда на своє виправдання з приводу розміщення ядерної зброї в іншій країні.

За словами Путіна, Росія не передає Білорусі ядерну зброю, а розміщує свою зброю на її території.

Російський президент послався на те, що США також розмістили свою ядерну зброю в низці країн Європи.

Реакція зі США

Після повідомлень із Москви про розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі Міністерство оборони США заявило, що немає жодних ознак підготовки Росії до застосування ядерної зброї.

Відозву Пентагону від 24 березня наводить агентство Reuters: “Ми бачили повідомлення про заяву Росії і продовжуватимемо стежити за цією ситуацією”.

“Ми не побачили жодних підстав для коригування нашої власної стратегічної ядерної позиції і жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю. Ми, як і раніше, віддані колективній обороні альянсу НАТО”, – сказано також у письмовій заяві Пентагону.

Раніше Вашингтон чітко дав зрозуміти Росії, що будь-яке застосування ядерної зброї в Україні матиме наслідки, навіть якщо це будуть малопотужні тактичні засоби.

Путін, імовірно, намагався розмістити ядерну зброю в Білорусі ще до повномасштабного вторгнення в Україну, пише у зведенні за 24 березня американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики вказують, що самоназваний президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував розмістити ядерну зброю Росії на території Білорусі 30 листопада 2021 року, а Білорусь на референдумі в лютому 2022 року вилучила конституційний пункт, який закріплював нейтральний статус країни.

У січні та лютому 2022 року в ISW прогнозували, що Путін може спробувати розмістити тактичну або стратегічну ядерну зброю в Білорусі в межах ширших зусиль із поглиблення російського контролю над Мінськом.

“Путін, імовірно, утримався від розгортання зброї в Білорусі на початку вторгнення 2022 року, щоб зберегти можливість розмістити її в рамках майбутньої російської інформаційної операції з маніпулювання Заходом”, – вказують аналітики.

Читайте також:
Іран може виготовити матеріал для однієї ядерної бомби приблизно за 12 днів, – Пентагон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна