Катували струмом і погрожували зґвалтувати: історія арешту Мамута Белялова, записана в кримському СІЗО Наріманом Джелялом

Кримськотатарський активіст і журналіст, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, незаконно засуджений російським судом до 17 років колонії суворого режиму, у СІЗО написав матеріал про незаконне затримання 24-річного Мамута Белялова та його катування окупаційними силовиками.

Статтю Джеляла опублікував сайт Крим.Реалії.

Мамут Белялов – чергова жертва свавілля російських силовиків у тимчасово окупованому Криму. Його затримали за звинуваченням у замаху на вбивство окупаційного “міністра курортів і туризму” Криму, жорстоко катували.

На час початку російської окупації півострова у 2014 році Мамут був дев’ятикласником. Після школи вступив у Херсонський державний аграрний університет і, закінчивши виш, залишився працювати за фахом у Херсоні.

“Наприкінці вересня 2021 року за сімейними обставинами мені довелося повернутися до Криму. Я планував за кілька місяців поїхати назад до Херсона. Але наприкінці жовтня помер мій дідусь, і я залишився вдома. Став працювати на будівництві”, – цитує Белялова автор статті.

10 вересня 2022 року його затримали у Феодосії після спілкування з таким собі Ігорем Тищенком, який нібито мав виступити безпосереднім виконавцем убивства “міністра”.

Щойно Тищенко зачинив дверцята автомобіля, налетіли озброєні бійці в екіпіруванні, витягли Мамута з машини і зі стусанами поклали на землю. Під час огляду автомобіля на задньому килимку силовики “знайшли” чорний сміттєвий пакет із пістолетом і гранатою. Зрештою Белялова привезли до якогось приміщення.

“Мені замотали очі сміттєвим пакетом, а руки боляче скували кайданками за спиною. Почалися погрози. Мені говорили, що якщо я не розкажу все, що знаю, то мені відрубають пальці, будуть різати тупим ножем. Або ґвалтуватимуть і знімуть усе на відео, а потім викладуть в інтернет. А через якийсь час принесли прилад, зняли взуття і приєднали дроти до пальців ніг. Почалися катування струмом. Коли від болю я спробував встати зі стільця, мене кілька разів сильно вдарили в спину”, – розповів Белялов.

У перервах між погрозами і тортурами співробітник ФСБ вимагав, щоб Мамут визнав, що зброя належить йому.

Також співробітники ФСБ пропонували йому “здати” когось із “Хізб ут-Тахрір” або “Свідків Єгови”, за що обіцяли умовний термін.

Під тортурами і бажаючи захистити від неприємностей друга, з яким він приїхав у Феодосію в ніч затримання (до спілкування з Тищенком) і який також опинився в лабетах ФСБ, Белялов дав покази.

12 вересня 2022 року Київський районний суд Сімферополя постановив взяти його під варту.

“На сьогодні слідство у справі триває, хоча якихось слідчих дій за участю Мамута практично не проводиться. Його “спільник” ув’язнений не був і, вочевидь, виступить свідком звинувачення або отримає максимум умовний термін за співпрацю з ФСБ. А сам Мамут перебуває у сімферопольському СІЗО-1″, – написав Наріман Джелял.

Читайте також:
Колаборанти в Криму засудили Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі

Як повідомляла “Новинарня“, 3-4 вересня 2021 року в окупованому Криму російські силовики провели обшуки та затримали п’ятьох людей у так званій справі про “диверсію на газопроводі” в селі Перевальне. Серед затриманих опинився кримськотатарський політик і активіст, журналіст перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял. Це сталося після того, як він узяв участь у саміті “Кримської платформи” в Києві, спрямованому на деокупацію.

6 вересня чотирьох затриманих заарештували. Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував Джеляла на два місяці – до 4 листопада. Він заперечує всі звинувачення на свою адресу.

7 вересня росЗМІ з посиланням на ФСБ Росії повідомляли, що затримані “за підозрою в скоєнні диверсії на газопроводі в Криму 23 серпня цього року дали свідчення”. За цими даними, на відео допиту чоловіки нібито зізналися, від кого отримували інструкції та як влаштували підрив газопроводу в Перевальному.

В ФСБ Росії стверджують, що “диверсія була організована Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України”. ГУР МОУ називає звинувачення ФСБ Росії “цілеспрямована провокація”.

Влада України пов’язує затримання та арешти кримськотатарських активістів із самітом “Кримська платформа”, що відбувся 23 серпня 2021 року.

9 жовтня адвокат Микола Полозов поінформував, що окупанти відвезли Джеляла з СІЗО у відділення психіатричної лікарні, де проводиться стаціонарна психолого-психіатрична експертиза щодо підслідних осіб, які утримуються під вартою. Сама експертиза триватиме від 21 до 28 днів. Захисник нагадав, що Наріман Джелялов відмовився проходити психіатричну експертизу, оскільки підстав для її призначення не було.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна