Порівняння бойової авіації РФ і ЗСУ на війні: чому наша перната молодь офігенна

Віктор Кевлюк
полковник запасу, експерт Центру оборонних стратегій, колишній начальник цивільно-військового співробітництва об’єднаного Оперативного штабу Збройних сил України

(FB)

Епізоди повітряної війни важко зняти на мобілку, тому багато чого залишається за кадром. Треба дещо виправити, а то хороші хлопці залишаються поза увагою.

Беззаперечно, що ми втратили в боях і частину літаків, і частину пілотів. Але ж противник за рік так і не здобув ні панування у повітрі, ні навіть переваги. А вже це – дуже промовистий факт.

“Залісся” мало перед вторгненням у складі свої ВКС (військово-космічних сил) 1172 літаки, з яких 612 винищувачів та 264 бомбардувальники і штурмовики, 399 ударних гелікоптерів, 333 транспортних. Тобто десь приблизно 878 пілотів та 732 вертольотники (там, де літає екіпаж із 2-3 осіб, вважатимемо, що літає один пілот, з урахуванням некомплекту воно десь так і вийде).

У складі морської авіації є 111 винищувачів, 46 бомбардувальників та штурмовиків, 60 ударних гелікоптерів та 41 транспортний.

Угруповання вторгнення ЗС РФ на вечір 23.02.2022 мало 330 літаків та 240 гелікоптерів, тобто 570 пілотів.

Слід вважати, що, затіваючи цю авантюру, “бункерний” зібрав все найкраще, зокрема і їх.

Командування дальньої авіації залишимо збоку – воно у повітряних боях участі не бере, хоча за ракетний терор рахуночок ми їм викотимо.

Пара моментів: від Чечні-1 минуло 28 років, від Чечні-2 – 22, від війни в Грузії – 14, Сирії – 7. Тобто ті, хто набував бойового досвіду там у званні лейтенанта, зараз, відповідно, дембельнулися; не менш як підполковники; не менш як майори; що стосується Сирії – принаймні капітани.

Для розуміння порядку застосування авіації в ЗС Росії: у Грузії вони втратили 5 (за грузинськими даними – 14) літаків, зокрема – Ту-22м3, а пілоти мали звання “полковник” – 3, “підполковник” – 2, “майор” – 4. Молодші взагалі за руль не сідали.

У Сирії “запоребрик” втратив 9 літаків та 6 вертольотів. Втрачені пілоти: полковник – 2, підполковник – 4, майор – 6, капітан – 10, ст. лейтенант – 2, лейтенант – 2.

Молодші офіцери – переважно штурмани вертольотів. Ось тут зауважимо собі, хто пілотує літальні апарати ВКС ЗС РФ.

Самі “залісці” у приватних розмовах ситуацію в авіації описують приблизно так: за останні 20 років від школи підготовки пілотів не залишилося нічого, скоротили майже все, лишилося єдине Краснодарське військове училище льотчиків. Вважається, що зі 100 випускників лише 20 умовно придатні до самостійної льотної роботи, решту в небо краще не випускати. Лише декілька екіпажів фронтової авіації на все “залісся” навчені та спроможні застосовувати тактичну ядерну зброю. Пілотів-інструкторів – обмаль. Авіаційне угруповання ВКС РФ у Сирії – 20-30 літаків, з яких третина – у нескінченному ремонті. Всі екіпажі – старшого віку. Здобутий досвід на всі ВКС не поширювався. Система підготовки як льотчиків, так і наземного персоналу дихає через раз.

А що у нас? Генерал Муженко у своєму інтерв’ю сказав: “Вразило те, що в нас вели повітряні бої старші лейтенанти й капітани, в тому числі перша українська жінка-пілот, і достатньо серйозно себе показали. А у росіян, принаймні тих, кого ми збивали, це були майори, підполковники, заступники командирів полків. У них літаки були, а льотчиків не було”.

І додав ще: “Наші льотчики дуже непогано підготовлені. Під час навчання в Харківському національному університеті Повітряних Сил вони освоювали бойові типи літаків і з 2017 року виходили з вишу з кваліфікацією льотчика 3-го класу, чого до цього не було”.

Зрозуміло, що коли знадобилося, за штурвали сіли всі, зокрема і старші офіцери, навіть такі гіганти, як полковник Олександр Оксанченко (загинув у повітряному бою над Києвом 25.02.2022).

Але про молодь краще подивитися через їх досягнення (лише про Героїв України):

  • старший льотчик старший лейтенант В’ячеслав Денисович Радіонов, загинув 24.02.2022 при виведенні авіації з-під ракетного удару по аеродрому Василькова. Завдяки його мужнім діям повний склад літаків бригади піднявся у повітря в м. Васильків на Київщині, що врятувало їх від ракетного удару;
  • пілот винищувача МіГ-29 капітан Андрій Андрійович Герус, збив над м. Кропивницький ворожий Іл-76, чим не допустив висадку російського десанту з озброєнням;
  • командир авіаційної ланки авіаційної ескадрильї 299 БрТА капітан Олександр Богданович Корпан, відвів свій літак, який вже загорівся в повітряному просторі від житлових будинків над м. Старокостянтинів. Хлопець, до речі, – найкращий льотчик ударної авіації за підсумками 2021 року (для порівняння: пілот російського Су-34, повністю заправлений із повним бойовим навантаженням, на злеті з аеродрому Єйськ врізався в єдиний у місті Єйськ висотний будинок);
  • капітан Роман Юрійович Дрогомирецький із побратимом майором Миколою Любарцем як добровольці виконали надскладний політ на гелікоптері з Дніпра до Маріуполя з метою доставки боєприпасів захисникам міста. На зворотному шляху вони здійснили медичну евакуацію вісьмох важкопоранених осіб. Микола Олександрович за цей політ – також Герой України;
  • штурман-льотчик вертолітної ланки 12-ї окремої бригади армійської авіації капітан Олександр Юрійович Ляшенко разом із побратимом підполковником Олександром Шеметом, начальником повітряно-вогневої й тактичної підготовки 12-ї окремої бригади армійської авіації, здійснив перевезення боєприпасів, висадку розвідувальної групи та евакуацію поранених за маршрутом Маріуполь—Дніпро. При заході на посадку та злеті в Маріуполі були обстріляні противником зі стрілецької зброї та ЗРК “Тор”, але виконали завдання у повному обсязі;
  • командир ланки штурмової авіації 299 БрТА капітан Єгор Васильович Середюк загинув у повітряному бою поблизу міста Ізюм Харківської області, повертаючись із бойового завдання.

Наталія Перакова

Так, і єдина у ПС дівчина-пілот винищувача Наталія Перакова – старший лейтенант. І на землі не сидить. Її регулярно “ховають” у соцмережах, але – ні, вона літає!

Наша перната молодь офігенна і вже поклала (звісно, у сумі зі старшими наставниками) 306 літаків та 291 гелікоптер, тобто “кращі” росіяни програли вже.

Читайте також:
На війні за Україну загинув бойовий льотчик Денис Кирилюк

Битва за небо України: завдяки яким “секретам” аси ПС ЗСУ стримують російську авіацію


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна