“Ми не будемо будувати фортецю, щоб захистити ЗАЕС”, – голова МАГАТЕ після візиту на станцію

Із Запорізької АЕС, яка перебуває під окупацією російських військ, не будуть робити “фортецю”, а її безпека має базуватися на політичній полі сторін.

Про це заявив голова Міжнародного агенства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі під час візиту на атомну електростанцію в середу, 29 березня.

Гроссі сказав, що протягом його сьомого візиту до України – і другого візиту на ЗАЕС – він більш ніж переконаний, що захист станції є вкрай необхідним.

“Я мав можливість оцінити збитки, яких зазнав цей об’єкт після обстрілу 20 листопада, і також проблеми, які виникли після повторюваних блекаутів. Захистити Запоріжжя — реально. Міжнародне агентство з атомної енергії і особисто я будемо продовжувати працювати”, — наголосив Гроссі.

Він додав, що в Запорізькій області фіксується значне збільшення чисельності військ.

“Часто говорять про наступ і контрнаступ. Я, звичайно, зосереджений на ядерній безпеці. І як ви знаєте, я працював з керівництвом у Києві, також у Москві, щоб визначити заходи, спрямовані на захист станції”, — сказав очільник МАГАТЕ.

За його словами, були різні ідеї і різні концепції, над якими працювали.

“Спочатку ми зосереджувалися на можливості створення чітко визначеної зони навколо станції… Ми не будемо будувати тут фортецю. Ідея полягає в тому, щоб узгодити певні принципи, певні зобов’язання, зокрема, не атакувати станцію. Це атомна електростанція. Це не військова база”, — наголосив Гроссі.

Голова МАГАТЕ також підкреслив, що атомна електростанція “ніколи не повинна бути військовою ціллю”.

Раніше стало відомо, що 29 березня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі прибув на Запорізьку АЕС. Це другий візит керівника МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію, відтоді як її окупували росіяни.

Ситуація на ЗАЕС

Запорізька атомна електростанція в місті Енергодар була обстріляна та окупована російськими військами 4 березня 2022 року.

Відтоді армія РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Україна звинувачує росіян у провокаційних обстрілах ЗАЕС.

5 жовтня президент Росії Володимир Путін доручив передати станцію “у федеральну власність”. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС.
В українському “Енергоатомі” назвали це рішення “нікчемним”, а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про “приєднання” українських територій і ЗАЕС не має значення.

27 листопада президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін заявив, що зараз є ознаки того, що російські окупанти можуть залишити Запорізьку атомну електростанцію. Однак речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що відведення військ Росії з території Запорізької атомної електростанції не буде.

2 грудня очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що агентство сподівається досягти домовленості з Росією та Україною про створення захисної зони на Запорізькій атомній електростанції до кінця року.

Восени та взимку станція неодноразово знеструмлювалася та відключалася від української енергомережі.

12 лютого міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що росіяни, які перебувають на ЗАЕС, свідомо експлуатують обладнання таким чином, щоб Україна в майбутньому не могла підключити її до енергомережі.

2 березня на Запорізькій АЕС відбулася ротація групи експертів МАГАТЕ.

5 березня міністр Галущенко констатував, що спроби України повернути під свій контроль Запорізьку АЕС наразі не мають успіху. За його словами, перемовини щодо станції зайшли у глухий кут.

23 березня стало відомо, що в МАГАТЕ відмовилися від ідеї створити демілітаризовану зону на Запорізькій АЕС.

27 березня президент Володимир Зеленський у Запоріжжі зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі та обговорив безпекові питання.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру окупаційному главі Запорізької АЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна