Путін “закріпив указом” незаконне захоплення росіянами ЗАЕС

Президент Російської Федерації Володимир Путін підписав так званий “указ”, відповідно до якого захоплену окупантами Запорізьку атомну електростанцію буде віддано РФ.

Про це в середу, 5 жовтня, повідомляє російське агентство “ТАСС”.

“Уряду РФ забезпечити прийняття у федеральну власність об’єктів використання атомної енергії Запорізької атомної електростанції та іншого майна, необхідного для здійснення її діяльності”, – йдеться в “документі”.

Також Путін доручив своєму уряду до 2028 року визначити “особливості експлуатації, видачі ліцензій та інших аспектів регулювання діяльності ЗАЕС”.

Контекст

30 вересня  керівництво РФ оголосило про анексію окупованих областей України (Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької), а президент Росії Володимир Путін виступив із великою антизахідною промовою.
Також Путін заявив, що відтепер мешканці анексованих територій – громадяни РФ.

Москва вперше заявила про “прийняття” до складу федерації навіть тих територій, які не контролюють її війська (це північно-західні райони Херсонщини; північна частина Запорізької області, де живе більшість населення області, включно з містом Запоріжжя; майже половина Донеччини та низка населених пунктів і територій Луганщини).

Рішення влади РФ є протизаконними та не відповідають міжнародному праву. В будь-якому разі Україна буде домагатися звільнення своїх територій, включно з Кримом, військовим шляхом. Звільнення міста Лиман і низки сіл на Донеччині відбулося вже після заяви Путіна про “анексію”.

Після заяв із Москви 30 вересня, на підставі рішення РНБОУ, президент Володимир Зеленський заявив про підписання Україною заявки на прискорений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також:
Працівників ЗАЕС погрозами змушують укладати трудові договори з “Росатомом”, – Генштаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна