СБУ заблокувала ще 14 схем ухиляння від мобілізації

Служба безпеки України заблокувала ще 14 схем ухиляння громадян від мобілізації в умовах воєнного стану.

Про це йдеться в повідомленні пресцентру СБУ в четвер, 23 березня.

У результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру 34 організаторам незаконної діяльності на підтримку “ухилянтів”.

“Вони пропонували військовозобов’язаним виїхати за кордон на підставі фіктивних документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів. Вартість таких «послуг» становила від 2 до 13,5 тис. дол. Сума залежала від регіону проживання «клієнта» і терміновості втечі”, – узагальнили в СБУ.

Запоріжжя

Співробітники внутрішньої безпеки СБУ викрили злочинне угруповання, яке спеціалізувалось на незаконному оформленні групи інвалідності для чоловіків призовного віку. Серед підозрюваних – лікар місцевої приватної клініки в Запоріжжі і троє його спільників.

Вінниччина

Викрито п’ятьох жителів Вінниці, які фальсифікували довідки військово-лікарської комісії, тимчасові посвідчення військовозобов’язаних та інші документи. Для цього використовували підроблені печатки і штампи різних держустанов та приватних організацій.

Дніпро

Затримано трьох мешканців міста Дніпро, які допомагали ухилянтам отримати фальшиві медичні довідки щодо непридатності до військової служби.

Кіровоградська область

Нейтралізовано злочинну діяльність представників одного з місцевих благодійних фондів. Вони пропонували військовозобов’язаним виїхати в ЄС “під маскою” водіїв гуманітарних перевезень. Для цього зловмисники вносили недостовірні відомості до електронної системи “Шлях”.

Інші області

Ще 10 фактів переправлення ухилянтів за кордон викрили співробітники військової контррозвідки СБУ. Ці схеми діяли у Волинській, Закарпатській, Одеській та Чернівецькій областях.

Фото: пресцентр СБУ

Наразі фігурантам повідомлено про підозру за ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності.

Читайте також:
Заступник начальника управління Міноборони “обілечував” ухилянтів для виїзду за кордон за $9 тис. з людини

СБУ заблокувала 26 тг-каналів, де ухилянтів попереджали про місця роздачі повісток

МСЕК, фіктивні лікарі, провідники: СБУ розкрила ще три схеми для ухилянтів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна