СБУ заблокувала 26 тг-каналів, де ухилянтів попереджали про місця роздачі повісток

Кіберфахівці Служби безпеки заблокували 26 телеграм-каналів, які допомагали “ухилянтам” уникати мобілізації.

Про це в середу, 8 березня, повідомив пресцентр СБУ.

“Інтернет-ресурси “повідомляли” про заходи, які проводять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки в Івано-Франківській, Черкаській, Вінницькій, Чернівецькій, Київській, Львівській та Одеській областях. Насамперед вони “зливали” актуальні місця вручення військовозобов’язаним повісток та закликали ховатися від представників військкоматів”.
Для збору відомостей про “локації” використовували власну мережу інформаторів серед місцевих жителів”, – розповіли в СБУ.

За даними слідства, через постійне оновлення інформації деструктивні канали швидко нарощували власну аудиторію, яка перевищила 400 тис. підписників. Після цього адміністратори вирішили зробити на цьому “бізнес” і запропонували свої платформи для розміщення комерційної реклами.

У ході слідчо-оперативних дій співробітники СБУ встановили особи всіх організаторів злочинної діяльності. Серед них – двоє власників SMM-компанії, яка займається просуванням інтернет-ресурсів з використанням так званих “ботоферм”.

Фото: пресцентр СБУ

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів правоохоронці виявили комп’ютери та мобільні телефони із доказами протиправних дій; банківські картки, на які зловмисникам надходили гроші за розміщення реклами.

Шістьом адміністраторам таких телеграм-каналів планується повідомлення про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) із подальшим обранням міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення, зазначили в СБУ.

Спецоперацію проводили за процесуального керівництва органів прокуратури в Івано-Франківській, Черкаській, Вінницькій та Чернівецькій областях.

Читайте також:
МСЕК, фіктивні лікарі, провідники: СБУ розкрила ще три схеми для ухилянтів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна