МСЕК, фіктивні лікарі, провідники: СБУ розкрила ще три схеми для ухилянтів

Служба безпеки України викрила схеми ухиляння військовозобов’язаних від призову за участі МСЕК, фальсифікаторів лікарняних довідок та закарпатських “провідників”.

Про це йдеться в повідомленні пресцентру СБУ у вівторок, 28 лютого.

“СБУ викрила нові схеми ухилення від призову: серед організаторів – член комісії Київського обласного бюро медико-соціальної експертизи”, – зазначили в СБУ.

За цими даними, в ході слідчо-оперативних дій у декількох областях України викрито сімох організаторів оборудок. За гроші вони пропонували потенційним призовникам уникнути мобілізації на підставі підроблених документів про стан здоров’я та шляхом нелегального перетину кордону.

Середня вартість таких “послуг” становила від 2 до 8 тис. дол. Ціна залежала від кількості осіб і типу документа.

Так, на Київщині викрито членів Київського обласного бюро МСЕК, які за грошову винагороду оформляли групи інвалідності для чоловіків призовного віку.

У Вінницькій області знешкоджена група осіб, які підробляли для своїх “клієнтів” медичні довідки із реквізитами лікарень, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях півдня та сходу України.

Серед організаторів схеми – викладач навчального закладу, лікар та “айтішник”.

На Закарпатті затримано двох мешканців Рахівського району. Вони пропонували ухилянтам втекти до ЄС через річку, яка знаходиться на межі кордону. У вартість “послуг” також входили рятувальні жилети для безпечного перетину рубежу.

Фото: пресцентр СБУ

Під час обшуків правоохоронці виявили мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності; медичні документи із ознаками підробки; гроші, отримані злочинним шляхом.

Ириває розслідування для притягнення зловмисників до відповідальності за трьома статтями Кримінального кодексу України: ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України); ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем); ст. 369-2 (зловживання впливом).

Читайте також:
Ухилянтів слід жорстко примушувати, інакше нам не виграти війну, – офіцер Білозерська

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна