Шойгу показав і нагородив пілотів “сушок”, які атакували американський Reaper. InformNapalm подякував

доповнено

Російське командування назвало та нагородило пілотів винищувачів Су-27, які 14 березня атакували над Чорним морем американський безпілотник MQ-9 Reaper, що призвело до його затоплення.

Про це росЗМІ повідомляють ввечері 22 березня.

У міністерстві оборони РФ заявили, що льотчики Сергій Попов і Сергій Вавилов нагороджені “орденами мужності”.

За офіційною версією країни-агресора, вони нібито “запобігли порушенню безпілотником США кордонів тимчасово закритого району над Чорним морем”, що не відповідає дійсності.

“Несли чергування з протиповітряної оборони. Отримали команду на виліт. Складом двох екіпажів виконали політ на перехоплення безпілотного літального апарату, який рухався з метою порушення державного кордону. Після вильоту зблизилися з цим літальним апаратом, провели впізнання його та виконали маневри з примусу до відмови від виконання свого завдання”, – сказав на відео льотчик Вавілов.

“Дякуємо агенту Шойгу, що показав цих пілотів крупним планом, щоб їх було легше ідентифікувати OSINT-фахівцям”, – прокоментував у соцмережі керівник проєкту InformNapalm Роман Бурко.

Вони вже встановили членів сім’ї Попова.

Коментар Джона Кірбі, координатор Ради нацбезпеки США:
“Я не знаю, яка ще армія в цілому світі може нагородити пілота за те, що він врізався у дрон. Якщо це мужність, то певно вони визначають це поняття якось інакше. Гадки не маю, чому нагороду за мужність дали пілоту, який в гіршому випадку зумисно піддавав величезному ризику себе та майно США, а в кращому – просто поводився як ідіот”.

Передісторія

14 березня Європейське командування ЗС США повідомило, що американський розвідувальний безпілотник MQ-9 Reaper впав у Чорне море після того, як його атакував та зачепив за гвинт російський винищувач Су-27. Атака відбулася в міжнародному повітряному просторі, де Reaper перебував легітимно і вже не вперше.

На відео інциденту можна побачити, що для виведення з ладу БПЛА російська бойова авіація небезпечно зближується з “Ріпером” та скидає на нього пальне.

Росіяни заявили, що винищувачі РФ не застосовували озброєння, а “Ріпер” нібито упав сам унаслідок різкого маневрування.

15 березня міністри оборони РФ та США з ініціативи американської сторони мали розмову з приводу цієї ситуації.

Міністр оборони США Ллойд Остін назвав агресивними і небезпечними дії російського винищувача, які призвели до падіння американського безпілотника над Чорним морем, а Сполучені Штати продовжуватимуть літати і діяти всюди, де це дозволяє міжнародне право.

Читайте також:
Українська делегація в США проситиме про ATACMS, Grey Eagle і Reaper, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.