Американський розвідувальний БПЛА MQ-9 впав у Чорне море після атаки російського винищувача

доповнено

Російський винищувач Су-27 збив у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем американський розвідувальний безпілотник MQ-9.

Повідомлення з цього приводу 14 березня поширило Європейське командування збройних сил США (USEUCOM) із посиланням на Повітряні сили США в Європі.

Американське командування так описало напади “сушок” на великий дрон, що призвело до його втрати: “Два російські літаки Су-27 здійснили небезпечне та непрофесійне перехоплення безпілотного літака служби розвідки та спостереження ВПС США MQ-9, який сьогодні діяв у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем.
Приблизно о 7:03 ранку CET (за середньоєвропейським часом, тобто о 8:03 за Києвом – “Н”) один із російських літаків Су-27 врізався у гвинт MQ-9, через що американським силам довелося потопити MQ-9 у міжнародних водах.
Кілька разів перед зіткненням Су-27 зливали паливо і летіли прямо перед MQ-9 у безрозсудний, екологічно небезпечний та непрофесійний спосіб. Цей інцидент демонструє відсутність компетентності на додачу до того, що він небезпечний і непрофесійний”.

“Наше повітряне судно MQ-9 виконувало звичайну операцію в міжнародному повітряному просторі, коли його перехопив і вразив російський літак, що призвело до катастрофи та повної втрати MQ-9”, – прокоментував генерал ВПС США Джеймс Гекер, командувач військово-повітряних сил США в Європі та Африці.

З його словами, цей небезпечний і непрофесійний вчинок росіян ледь не спричинив катастрофу обох літаків.

“Літаки США та союзників продовжуватимуть працювати в міжнародному повітряному просторі, і ми закликаємо росіян поводитися професійно та безпечно”, – додав Гекер.

Як ідеться в заяві американського командування, цей інцидент є прикладом небезпечних дій російських пілотів під час взаємодії з літаками США та союзників над міжнародним повітряним простором, у тому числі над Чорним морем.

“Ці агресивні дії російського льотного екіпажу небезпечні та можуть призвести до прорахунків і ненавмисної ескалації”, – сказано в повідомленні.

Су-27 ВПС Росії. Ілюстративне фото

Міністерство оборони Росії заявило, що їхні винищувачі Су-27 не мають стосунку до падіння американського MQ-9 Reaper у Чорному морі. Як стверджує військове відомство країни-агресора, американський безпілотник летів “у напрямку державного кордону Російської Федерації” із вимкненими транспондерами “з порушенням меж району тимчасового режиму використання повітряного простору”.
“З метою ідентифікації порушника в повітря було піднято винищувачі зі складу чергових по ППО сил. Унаслідок різкого маневрування в районі 9:30 (мск) безпілотний літальний апарат MQ-9 перейшов у некерований політ із втратою висоти і зіткнувся з водною поверхнею”, – стверджують у МО Росії, зазначаючи, нібито російські винищувачі “не вступали в контакт” із безпілотним літальним апаратом і “благополучно повернулися на аеродром базування”.

Пізніше американці показали відео атаки:

На відео інциденту можна побачити, що для виведення з ладу БПЛА російська бойова авіація небезпечно зближується з “Ріпером” та скидає на нього пальне.

Як відомо, великі розвідувальні безпілотники MQ-9 Reaper (“Жнець”) із розмахом крил 20 метрів часто вивчають повітряний простір біля українських кордонів та окупованого Криму з боку Румунії й Чорного моря.

У заяві американців сказано, що військово-повітряні сили США в Європі та Африці регулярно здійснюють польоти на літаках по всій Європі над суверенною територією та міжнародним повітряним простором відповідно до чинного законодавства приймаючої країни й міжнародного права. З метою зміцнення колективної європейської оборони та безпеки ці місії підтримуються союзниками по НАТО та партнерами.

Читайте також:
Польща отримала орендований у США розвідник MQ-9 Reaper

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна