Після протестів керівна партія Грузії відкликала скандальний законопроєкт про “іноагентів”

Політрада “Грузинської мрії”, “Сили народу” та парламентської більшості оприлюднила спільну заяву, в якій йдеться про те, що вони відкликали підтриманий ними законопроєкт про іноземних агентів, який називають “російським законом”.

Про це в четвер, 9 березня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на канал Mtavari.

Як зазначається у заяві, відбулися консультації між політрадою “Грузинської мрії”, “Сили народу” та членами парламентської більшості щодо поточних політичних процесів навколо закону “Про прозорість іноземного впливу”.

“Ми бачимо, що прийнятий законопроект викликав розбіжності в суспільстві. Машина брехні змогла представити законопроєкт у негативному світлі та ввести в оману певну частину громадськості. До законопроєкту був прикріплений неправдивий ярлик “російського закону”, а його ухвалення в першому читанні було представлено в очах частини суспільства як відхід від європейського курсу”, – йдеться у заяві.

“Ми повинні максимально дбати про мир, спокій та економічний розвиток в нашій країні, а також про прогрес Грузії на шляху європейської інтеграції. Тому необхідно витрачати енергію кожного нашого співгромадянина не на протистояння, а на розвиток країни в правильному напрямку”, – заявили у “Грузинській мрії”.

Як зазначається, “враховуючи все вищевикладене, як влада, відповідальна перед кожним членом суспільства, ми прийняли рішення беззастережно відкликати законопроєкт”.

При цьому у владі планують після того як емоційний фон вщухне краще пояснити суспільству, для чого був цей законопроєкт.

“Грузія буде підтримувати мир і стабільність і продовжуватиме рухатися до Європи з гідністю, що є принциповим вибором грузинського суспільства”, – йдеться в заяві.

Як писала “Новинарня“, масові акції протесту в Грузії почалися після того, як 7 березня депутати парламенту від правлячої більшості у пришвидшеному режимі й несподівано для опозиції проголосували в першому читанні за законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” – аналог російського про “іноагентів”. Цей документ був ініційований фракцією “Сила народу”, яка є сателітом правлячої партії “Грузинська мрія”.

Скандальний законопроєкт вимагає від неурядових та медійних організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, оголосити себе “іноземними агентами”, інакше їм загрожуватимуть великі штрафи та можливе ув’язнення. У результаті під дію такого закону підпадуть усі без винятку незалежні від влади грузинські організації.

Опозиція заявляє, що проєкт підготовлений за російським зразком і означає зсув у бік авторитаризму та зниження шансів Грузії приєднатися до ЄС.

Також він отримав широкий осуд з боку міжнародної спільноти. Зокрема, представник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що проєкт стане величезною невдачею і “вдарить по тих самих правах, які є центральними для прагнень народу Грузії”.

А верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель попередив, що законопроєкт “несумісний із цінностями та стандартами ЄС” (наразі в Брюсселі розглядають заявку Грузії на вступ до Євросоюзу).

При цьому понад 80% населення Грузії підтримує європейську перспективу Грузії, яка також закріплена в конституції.

Опозиція пообіцяла проводити протести щодня – “до перемоги”.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка під час ухвалення законопроєкту перебувала з візитом у США, висловила свою підтримку протестувальникам і запевнила, що в разі його ухвалення застосує право вето. Водночас президент у Грузії наділений досить скромними повноваженнями, і в разі бажання правлячій коаліції буде нескладно подолати це вето в парламенті.

Читайте також:
Протести в Грузії: мітинг вночі розганяли спецпризначенці, проти активістів застосували водомети. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна