Тайра і Б’янка Залевська в Білому домі отримали жіночу премію Держдепу США за хоробрість

Звільнена з полону Юлія Паєвська “Тайра”, парамедик і волонтерка, 8 березня отримала премію International Women of Courage (IWOC). Нагороду вручили державний секретар США Ентоні Блінкен та перша леді США Джилл Байден у Білому домі у Вашингтоні.

Про це “Новинарні” повідомили в благодійному фонді “Мрія”, який створила Паєвська.

“Юлія “Тайра” Паєвська продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від нещадної російської агресії, — йдеться в повідомленні на сайті Державного департаменту США, — Російські військові затримали пані Паєвську 16 березня, коли вона намагалася евакуювати жінок і дітей з Маріуполя до Запоріжжя, незважаючи на її явний статус некомбатанта (цивільної особи). Під час тримісячного ув’язнення пані Паєвська жила в крихітній камері з 22 іншими жінками, схудла на 20 фунтів, терплячи тортури та побиття”.

Держдеп відзначив, що, попри залякування, Юлія Паєвська відмовилася мовчати, і після свого звільнення переконливо виступає за українську демократію та незалежність як удома, так і за кордоном.

Тайра опублікувала фото і відео з нагородження премією та подякувала за довіру і підтримку України.

“Цю відзнаку я сприймаю як визнання мужності всього відважного активного українського жіноцтва, що прямо зараз веде боротьбу не просто права жінок, але за саме життя, існування своїх дітей, своєї країни, всього українського народу на фронті й в тилу у війні розв’язаній злочинцями з Росії. Для мене честь бути тут представницею цих відважних жінок і дівчат”, — відзначила Паєвська.

Довідка

Міжнародна жіноча премія за хоробрість (IWOC) відзначає жінок з усього світу, які продемонстрували виняткову мужність, силу та лідерство, відстоюючи мир, справедливість, права людини з великим особистим ризиком і жертвою. Її щороку вручає Державний департамент США.

Лауреатками премії 8 березня 2023 року також стали представниці ще 10 країн: Афганістану, Аргентини, Центральноафриканської Республіки, Коста-Рики, Ефіопії, Йорданії, Казахстану, Малайзії, Монголії та Польщі.

Б’янка Залевська

Від Польщі нагороду отримала Б’янка Залевська – журналістка, яка самовіддано документує російську агресію в Україні з 2014 року та послідовно виступає на захист народу України.

Читайте також:
Юлія Паєвська і Дана Ярова презентували фонд “Мрія”, який допомагає родинам полонених і загиблих

Як сім’ї полоненого або загиблого захисника отримати допомогу – фонд “Мрія” Тайри розповів деталі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна