Другий день масових протестів у Грузії: поліція знову застосувала силу

У Грузії тривають протести проти скандального закону про “іноагентів”: 8 березня біля парламенту другий день поспіль зібрався багатотисячний мітинг, проти якого силовики знову застосували водомети і сльозогінний газ.

Про це з посиланням на грузинські ЗМІ пише “Європейська правда“.

Вдень у Тбілісі та інших містах Грузії відбулися марші протесту жінок, які на цей раз проходили під гаслом “Ні тотальному контролю, ні російському закону!”.

Ввечері лідери опозиції закликали людей приходити до парламенту. На велелюдних мітингах лунали також гасла за європейський вибір Грузії і звучав Гімн України.

Після того, як влада відмовилася виконувати їхні вимоги (скасувати законопроєкт про “іноагентів”, ухвалений у першому читанні, та відпустити затриманих під час акцій протестів напередодні), протестувальники вирішили взяти в облогу будівлю парламенту. Зокрема, вони спробували демонтувати встановлені біля нього металеві загородження.

“Пропонуємо такий крок: мирно і спокійно з обох боків оточити парламент… Зробімо це мирним шляхом. Ми закликаємо поліцію не протистояти мирним протестувальникам”, – оголосив лідер опозиційної партії “Стратегія Агмашенебелі” Гіоргій Вашадзе.

Проте спецпризначенці, що зібралися у дворі законодавчого органу, застосували проти демонстрантів сльозогінний газ, водомети і світлошумові гранати.

Згодом Вашадзе заявив, що на акції, як і напередодні, були зумисне підіслані провокатори, дії яких мали на меті виправдати застосування сили загонами спецпризначення.

Як писала “Новинарня“, масові акції протесту в Грузії почалися після того, як 7 березня депутати парламенту від правлячої більшості у пришвидшеному режимі й несподівано для опозиції проголосували в першому читанні за законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” – аналог російського про “іноагентів”. Цей документ був ініційований фракцією “Сила народу”, яка є сателітом правлячої партії “Грузинська мрія”.

Скандальний законопроєкт вимагає від неурядових та медійних організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, оголосити себе “іноземними агентами”, інакше їм загрожуватимуть великі штрафи та можливе ув’язнення. У результаті під дію такого закону підпадуть усі без винятку незалежні від влади грузинські організації.

Опозиція заявляє, що проєкт підготовлений за російським зразком і означає зсув у бік авторитаризму та зниження шансів Грузії приєднатися до ЄС.

Також він отримав широкий осуд з боку міжнародної спільноти. Зокрема, представник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що проєкт стане величезною невдачею і “вдарить по тих самих правах, які є центральними для прагнень народу Грузії”.

А верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель попередив, що законопроєкт “несумісний із цінностями та стандартами ЄС” (наразі в Брюсселі розглядають заявку Грузії на вступ до Євросоюзу).

При цьому понад 80% населення Грузії підтримує європейську перспективу Грузії, яка також закріплена в конституції.

Опозиція пообіцяла проводити протести щодня – “до перемоги”.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка під час ухвалення законопроєкту перебувала з візитом у США, висловила свою підтримку протестувальникам і запевнила, що в разі його ухвалення застосує право вето. Водночас президент у Грузії наділений досить скромними повноваженнями, і в разі бажання правлячій коаліції буде нескладно подолати це вето в парламенті.

Читайте також:
Протести в Грузії: мітинг вночі розганяли спецпризначенці, проти активістів застосували водомети. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна