Голова ЄНП: Україна буде в НАТО, але спершу треба пережити війну

Президент Європейської народної партії, головного міжпартійного об’єднання у Євросоюзі Манфред Вебер вважає вступ України в НАТО однією з умов архітектури безпеки у Європі, але допускає членство тільки після завершення війни.

Про це він розповів в інтерв’ю “Європейській правді“.

Вебер заявив, що рішення саміту НАТО в Бухаресті 2008 року, на якому Україні відмовили у наданні Плану дій щодо членства, було помилкою, і врешті-решт цю помилку доведеться виправляти.

“Якщо зараз ми запросили до НАТО Фінляндію та Швецію – то для мене фундаментально ясно, що Україна має рівно те саме право! У Фінляндії близько 1400 кілометрів кордону з Росією. Тому, вибачте, але тепер вже ніхто не може говорити, що вступ України “наблизить НАТО до Росії”. Але очевидно, що Україна має пережити війну для того, щоб вступити до НАТО”, – зауважив Вебер.

Він ще раз наголосив, що абсолютно ясно “і наші українські друзі це знають, що для розширення НАТО нам потрібен мир”.

“Держави у війні не можуть доєднатися до НАТО. Однак я не уявляю собі довгострокової безпекової архітектури в Європі, за якої Україна не була б членом НАТО“, – сказав політик.

Вебер підкреслив, що одним із критерії для вступу держави в НАТО є зміцнення нею безпеки Альянсу, і Україна вже сьогодні це робить.

“Україна демонструє це буквально щодня, стримуючи жахливу російську машину війни. Ви довели свою безпекову спроможність”, – підкреслив голова ЄНП.

Крім того, додав Вебер, відповідність України цінностям Альянсу є більш ніж очевидною.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що запросив президента Володимира Зеленського взяти участь у саміті Альянсу, що відбудеться в липні цього року у Вільнюсі.

Читайте також:
Столтенберг: Україна стане членом НАТО в довгостроковій перспективі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна