Столтенберг: Україна стане членом НАТО в довгостроковій перспективі

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вважає, що нагальним питанням є збереження України як незалежної держави перед обличчям російського вторгнення, а членом НАТО наша країна стане у “довгостроковій перспективі”.

Про це він сказав 28 лютого під час візиту до столиці Фінляндії Гельсінки.

“Союзники по НАТО погодилися, що Україна стане членом нашого Альянсу, але водночас це – довгострокова перспектива”, – цитує Столтенберга агентство AFP.

У свою чергу прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін сказала: “Я бачу, що майбутнє України – бути частиною Європейського Союзу, а також членом НАТО”.

Коли війна закінчиться, “нам потрібно зробити так, щоб історія не повторилася”, сказав Столтенберг під час пресконференції з Марін.

“Президент Путін не може продовжувати нападати на сусідів. Він хоче контролювати Україну, і він не планує миру, він планує більше війни”, – заявив генсек НАТО.

Контекст

Як відомо, Україна тривалий час прагне приєднатися до НАТО. Після повномасштабного вторгнення Росії президент Володимир Зеленський попросив прискорити цей процес.
Україна також подала заявку на членство в Євросоюзі через кілька днів після вторгнення Росії і отримала статус кандидата в червні.

Після вторгнення Росії в Україну Фінляндія і Швеція вирішили, що хочуть приєднатися до НАТО якомога швидше, після того, як роками були нейтральними.
Туреччина та Угорщина досі не ратифікували фінські та шведські заявки на вступ до оборонного блоку.

У вівторок парламент Фінляндії почав обговорення законопроекту про прискорення заявки країни на вступ до Альянсу.

Читайте також:
Столтенберг запрошує Зеленського на саміт НАТО до Вільнюса

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна