У Києві з’явилася вулиця Андрія Мельника

Київська міська рада на своєму засіданні в четвер, 2 березня, дерусифікувала ще чотири топоніми столиці: зокрема, тепер у Києві є вулиці провідника ОУН Андрія Мельника та автора духовного гімну “Боже великий, єдиний” Олександра Кониського.

Про це повідомляє офіційний портал Києва.

Нові назви 4 лютого отримали:

Солом’янський район

  • вулиця Генерала Тупікова – вулиця Андрія Мельника

Шевченківський  район:

  • вулиця Тургенєвська – вулиця Олександра Кониського
  • провулок Герцена – провулок Бабин Яр

Оболонський район:

  • вулиця Аляб’єва – вулиця Гулаків-Артемовських

Довідково

Андрій Мельник (1890-1964) – співорганізатор Галицько-Буковинського куреня Січових стрільців, полковник Армії Української Народної Республіки, крайовий командант Української військової організації, другий голова Організації українських націоналістів, багаторічний лідер ОУН (мельниківців).

Олександр Кониський (1836-1900) – український перекладач, письменник, педагог, громадський діяч. Відстоював запровадження української мови у школах м. Києва. Біограф Тараса Шевченка, автор духовного гімну “Боже великий, єдиний, нам Україну храни”.

Гулаки-Артемовські – родина визначних українських діячів, найвідомішими з яких є Семен Гулак-Артемовський (композитор, співак, драматург, автор опери “Запорожець за Дунаєм”) та Петро Гулак-Артемовський (письменник, поет, перекладач, байкар).

Провулок Бабин Яр пролягає у відповідній історичній місцевості.

Читайте також:
Повернення Вождя ОУН: чому Бандеру вбили, а Мельника – ні

Дивіться фільм “Новинарні” про Андрія Мельника:

Загалом у Києві в межах дерусифікації та декомунізації станом на 9 лютого перейменували вже 272 міських об’єкти.

Нагадаємо, що кияни мали можливість проголосувати за назви, яким віддали перевагу, в застосунку “Київ Цифровий”. Назви, що отримали найбільшу підтримку, були передані на розгляд та голосування Київради.

У лютому 2023 року Київрада перейменувала 31 вулицю, провулок, проспект та бульвар у Києві. У грудні 2022-го – дерусифікувала 32 міських об’єкти, в листопаді – 12 вулиць. Наприкінці жовтня депутати підтримали перейменування понад 40 вулиць. На початку вересня – також близько 40 вулиць. Зокрема, вулицю Московську в Печерському районі перейменували на вулицю Князів Острозьких. Наприкінці серпня нові назви отримали 95 київських вулиць, площ та провулків.

Читайте також:
Як євреї вибачилися перед Андрієм Мельником

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна