Блінкен і Лавров на саміті глав МЗС G20 в Індії поговорили “вживу” вперше з початку великої війни

Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров коротко поспілкувалися в кулуарах зустрічі очільників МЗС “Великої двадцятки” (G20) у четвер, 2 березня.

Про це з посиланням на Sky News пише “Європейська правда“.

Повідомляється, що розмова під час зустрічі на конференції в Нью-Делі тривала близько 10 хвилин. І це спілкування, як вважається, є першою розмовою Блінкена й Лаврова віч-на-віч з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

За словами неназваного високопоставленого американського чиновника, Блінкен закликав Росію скасувати своє рішення про призупинення участі в головному ядерному договорі про стратегічні наступальні озброєння.

Він також наголосив Лаврову, що США підтримуватимуть Україну “стільки, скільки буде потрібно” – цю фразу не раз повторював президент Джо Байден.

Також Блінкен закликав Москву звільнити затриманого американця Пола Вілана, який був захоплений в Росії у 2018 році.

У держсекретаря США “не склалося враження, що найближчим часом після обговорення в російській позиції відбудуться зміни”, сказав американський чиновник. Охарактеризувати реакцію Лаврова він відмовився.

Російські інформаційні агентства повідомляють, що обидва посадовці не зустрічалися в кулуарах саміту, а поговорили “на ходу”.

На пресконференції Лаврова, яка відбулася після зустрічі міністрів закордонних справ держав G20, не було жодної згадки про розмову з Блінкеном.

Варто зазначити, що держсекретар США перед зустріччю “двадцятки” заявляв, що не планує говорити з Лавровим.

У підсумку глави МЗС G20 – провідних індустріальних країн та країн, що розвиваються – не змогли узгодити спільну підсумкову декларацію на зустрічі в Індії через суперечку щодо війни в Україні.

Більшість держав знову найрішучішим чином засудили російську агресивну війну і зажадали безумовного виведення військ РФ із території України. Міністри закордонних справ Росії і Китаю Сергій Лавров і Цінь Ган не погодилися з цими двома пунктами.

Читайте також:
Росія втратила на війні 200 тисяч людей і втратила Україну назавжди, – Блінкен

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна